Euro NCAP: Tesla Model Y är den säkraste bilen någonsin
Nyhet

Euro NCAP: Tesla Model Y är den säkraste bilen någonsin

Lästid: 2 min

Det blev storslam för Tesla Model Y när europeiska säkerhetsmyndigheten Euro NCAP nyligen utförde sitt tuffa krocktest. Model Y får de bästa betygen som någonsin uppmätts!

Text: Pär Brandt

Enligt testarna på Euro NCAP så var det Tesla Model Y som ”stal showen” i deras senaste grupp av krocktestade bilar. Model Y är den hittills säkraste bilmodellen som man testat.

Totalbetyget blev maximala 5 stjärnor. Men tittar man på de fyra delmomenten så fick Model Y 98 procent (av 100) för sina fina säkerhetssystem. Förarstödsystemen hjälper till att automatiskt upptäcka och bromsa för gångtrafikanter, cyklister och andra bilar.

Säkerhetsnivån ”Skydd av vuxna” får delbetyget 97 procent, det högsta som uppmätts. Det är ett resultat av Teslas mycket robusta konstruktion där man bland annat använder en unik gjutmetod, det som kallas ”Giga Press”, för att skapa stora och starka komponenter.

Även skydd av barn (87 procent) och oskyddade trafikanter (82 procent) får mycket höga betyg. Den Model Y som Euro NCAP testat är byggd i Teslas nystartade fabrik utanför Berlin i Tyskland. 

Bara det bästa är gott nog

Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen berömde Tesla för de fina resultaten:

”Gratulationer till Tesla för en verkligen unik och rekordsättande betygsättning av Model Y,” sa Michiel van Ratingen. ”Tesla har visat att inget annat toppresultat är bra nog för dom och vi hoppas att de fortsätter att ha den målsättningen även i framtiden.”

Modell Y byggs även i Kina. Den testades tidigare i år av amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA och fick även där maximala 5 stjärnor i betyg.

Det amerikanska testet ser lite annorlunda ut. Där testar man även hur benägna bilar är för att volta, en risk som är större med högbyggda suvmodeller som har hög tyngdpunkt. Inga problem för Model Y, visade det sig, som briljerade även i denna del av testet.

Tesla Model Y har bra säkerhetssystem som automatiskt bromsar för gående, cyklister och andra bilar.

Teslas fina krocktester

De fina testresultaten för Tesla Model Y är inte helt oväntade. Euro NCAP testade en Model 3 under 2019 och den fick då mycket höga delresultat – samt givetvis 5 stjärnor.

Liknande betyg fick Tesla Model X (2019) och Model S (2014). Det är uppenbart att Tesla redan från början satsat mycket på den passiva säkerheten och kombinerat det med aktiva hjälpsystem som hjälper föraren att undvika en olycka.

Det man ska komma ihåg med testresultaten från Euro NCAP är att kraven hela tiden höjs. Ett test som utförts 2014 kan inte rakt av jämföras med ett som gjorts 2019 eller 2022. Om en bil får 5 stjärnor 2022 så avspeglar det en högre säkerhetsnivå än en annan bilmodell som fick 5 stjärnor 2019.

Läs mer om krocktestet av Tesla Model Y hos Euro NCAP