Kia e-Niro – lång räckvidd och mycket elbil för pengarna

Kia e-Niro – lång räckvidd och mycket elbil för pengarna

Lästid: 2 min

En räckvidd på upp till drygt 45 mil på en laddning och en prislapp som ligger långt under lyxmärkenas. Två argument som gör Kia e-Niro till en av dagens hetaste elbilar.

För 487 900 kronor, som är e-Niros grundpris, får du en bil som har det mesta man kan kräva av en modern elbil. Från den summan får du, åtminstone i dagsläget, dra av 70 000 kronor i klimatbonus. 

Det är förstås en hel del lyxkänsla som saknas mot elbilsklassens toppmärken. Och visst har e-Niro i jämförelse med dyrare elbilar en plastigare känsla i inredningen. Men Kia har gjort ett fantastiskt bra jobb med denna bil, som förutom att den har lång räckvidd och en human prislapp, är utrustad med en rad förar- och säkerhetssystem som man annars främst hittar i mer påkostade bilar.

Bilens system kallas Drive Wise och har bland mycket annat autobroms, kollisionsvarning, dödavinkelvarning, filövervakningssystem, adaptiv farthållare och parkeringshjälp. Men som vanligt får du lägga till en viss summa pengar om du vill ha vissa tillval. Kia e-Niro är utrustad med så kallad smart bromsåtervinning, som är en teknologi som tillvaratar energi när du bromsar eller saktar ner. Sedan kan du återanvända energin när du accelererar.

Med ett batteri på 64 kWh är den angivna räckvidden upp till 455 kilometer på en laddning. Ett tomt batteri till fulladdat med 11 kW kapacitet tar drygt sex timmar. Bilen kan också snabbladdas. 54 minuter tar det med en 100 kW DC-laddning att ladda ett tomt batteri till 80 procents kapacitet.

Sju års nybilsgaranti är så klart ett plus. Ett minus däremot är att e-Niro endast har en angiven släpvagnsvikt på 300 kilo. En baksida med eldrivet är ju som bekant att räckvidden minskar i takt med ökad vikt. Det går att lasta 100 kilo i takbox.

FAKTA KIA e-NIRO
Grundpris:
487 900 kr
Vikt: 2 230 kg
Toppfart: 167 km/h
Batteri / räckvidd: 64 kWh: 455 km
Motor: 204 hk
Snabbladdning: Ja, 54 min. tomt batteri upp till 80% laddat batteri (100 kW).
Dragvikt: 300 kg