Massor av svenska premiärer på eCarExpo – äntligen en stor bilsalong

Massor av svenska premiärer på eCarExpo – äntligen en stor bilsalong

Lästid: 2 min

Vill du få en känsla av internationell bilsalong så är det eCarExpo som gäller. Här bjuds det på stjärnglans och premiärer så det står härliga till! Dessutom går många av elbilarna att provköra.

Text & foto: Pär Brandt

Under helgen lördag–söndag, 4–5 februari, så hölls eCarExpo i Friends Arena, Solna. Det var länge sedan det fanns en internationell bilmässa i Sverige med så många premiärer – men äntligen var det dags!

Bilsalongen för elbilar, eCarExpo, föddes för sju år sedan och har vuxit till en internationell samlingsplats för bilindustrin. Här kan du hitta konceptbilar från Audi, Polestar, Kia, Volkswagen, Hyundai och flera av de nya kinesiska varumärkena som är på väg in på den svenska marknaden. Sammanlagt var det inte mindre än 17 Sverigepremiärer.

Mässan i Solna är också en mötesplats för infrastrukturen för elbilar, med många utställare som visar laddboxar och annat som behövs för elbilar – inte minst solceller. Vill man få ett helhetsgrepp kring elbilar och laddning så är eCarExpo ett perfekt ställe att besöka, och ställa alla de där frågorna som man har.

I år var det över 100 utställare, fler än 20 bilmärken och cirka 16.000 besökare. Det gör eCarExpo till Nordens största nybilsmässa. 97  procent av besökarna sa att de vill komma tillbaka 2024. Nästa tillfälle att se eCarExpo blir på Svenska Mässan, Göteborg, första helgen i december. Mässan arrangeras även i Tallinn och Köpenhamn, samt nästa år också i Oslo och Helsingfors.

Vill du veta mer om eCarExpo? Besök då deras sajt (klicka för nytt fönster).

Nedan hittar du några bilder från årets salong, 2023.

Audis konceptbil lovar en spännande framtid.Den kinesiska bilen Ora bjuder på en fantastiskt lyxig inredning.

Polestar Precept antas vara en föraning av den kommande modellen Polestar 5, som ska lanseras 2024.

Kia är numera ett stort varumärke i Sverige, inte minst på grund av sina elektrifierade modeller. Kia har en av de största montrarna på eCarExpo.

När såg vi en sådan här stor bilsalong i Sverige, senast? Kan det ha varit Stockolms Bilsalong på 00-talet?

Volkswagen premiärvisade sin konceptbil ID Life, kanske en föraning om kommande elbilar i det mindre formatet.

Skodas konceptbil Vision 75 visar ett helt nytt formspråk. 

Suvmodellen Hongqi E-HS9 är allt annat än diskret. Pris från 900.000 kronor.

Fisker gör ett nytt försök och lanserar suvmodellen Ocean, som byggs i Österrike. Pris från 450.000 kronor.

Polestars tredje modell har det logiska namnet Polestar 3. En 5-sitsig, sportig suv som delar teknik med nya Volvo EX90. Kommer till sommaren.

Konceptbilen N Vision 74 är en homage till Hyundai Pony Coupe concept från 1974, en bil som ritades av designlegenden Giorgetto Giugiaro. 84-åringens CV är enormt och på meritlistan finns bland annat den första VW Golf från 1974 och Alfa Romeo Alfasud från 1972.