Nya Volvo EX30 avslöjad på bild – premiär 7 juni

Nya Volvo EX30 avslöjad på bild – premiär 7 juni

Lästid: 2 min

Volvos nya lilla elbil EX30 ska premiärvisas 7 juni, i modestaden Milano. Men redan nu kan vi visa hur EX30 ser ut – med tydliga släktdrag till EX90 och XC40.

Alltid är det någon som halkar på tangentbordet och avslöjar något som egentligen ska vara hemligt. Den här gången är det bilder på nya Volvo EX30 som läckt ut på nätet.

Det är flera bilder som cirkulerar och den här med mörk bakgrund kommer från sajten InsideEVs.

Som vi ser blir nya EX30 mycket lik nuvarande Volvo XC40 Recharge. Fronten lånar drag från storebror EX90 och givetvis ser vi signaturen ”Tors hammare” i strålkastarna. Däremot blir fronten lite lägre på nya EX30, vilket sannolikt gynnar aerodynamiken.

En detalj som kanske förvånar är att Volvo EX30 får konventionella dörrhandtag. Många elbilar idag har ju någon typ av infällda dörrhandtag.

Ett mörkt smakprov från Volvo, innan premiären 7 juni. Likheten med XC40 är slående.

Premiär i Milano

Nya Volvo EX30 blir något kortare och har en lägre takprofil än XC40. En viss andel av aluminium tros bidra till en relativt låg vikt, vilket gynnar många egenskaper – inklusive räckvidden.

Volvo Cars vd Jim Rowan har utlovat ett lågt pris, men exakt vad det innebär återstår att se. Helt klart är att Volvo siktar in sig på en yngre målgrupp med EX30 och då bör priset – eller månadskostnaden – vara inom räckhåll för de som börjat sin yrkeskarriär.

Det ryktas att Volvo EX30 får ett batteri med litiumjärnfosfat-kemi, 400 volt och möjlighet till snabbladdning med 250 kW. Enkel elmotor på bakhjulen blir standard men det kommer säkert fyrhjulsdrivna versioner också med mer effekt.

Detaljerna får vi vänta på tills tisdagen 7 juni, klockan 13:30, då Volvo premiärvisar EX30 i italienska Milano. Det är ett event som går att följa på nätet och då ska det även gå att förhandsboka sin EX30.

Här ser vi en designskiss från Volvo på mittkonsoll och armstöd, med uppenbart smart förvaring.

Ytterligare en "teaser" från Volvo, de här visar instrumentbrädan med stående pekskärm. Skärmen ser faktiskt ut att vara löstagbar – kan det vara så?

Ytterligare ett smakprov från Volvo. Helheten får vi se premiärvisas 7 juni.