Poliser varnar för att stölderna ökar igen – bilarna smugglas ut

Poliser varnar för att stölderna ökar igen – bilarna smugglas ut

Lästid: 3 min

Efter flera års nedgång ökar nu antalet bilstölder igen. Många bilar försvinner för gott och förs troligen ut ur Sverige. Följ experternas tips för att minska risken att din bil blir stulen!

Text: Pär Brandt

Antalet bilstölder har minskat i Sverige under flera år men 2023 ser ut att bli ett trendbrott. En orsak kan vara att polisen inte har resurser nog att kraftsamla mot biltjuvar samtidigt som man måste bekämpa gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar.

Under årets tre första kvartal efterlystes 4.661 stulna bilar, vilket är fler än under samma period under 2022. Av dessa är cirka 35 procent fortfarande borta, vilket förmodligen innebär att de smugglas ut ur Sverige.

Volvo (807 bilar), Volkswagen (499), BMW (436) och Audi (378) är de biltillverkare som ligger i topp under 2023. Men det har även stulits många Lexus (84 bilar).

Ställ din RAM-pickup i garaget, istället för utanför, det är mycket säkrare.

Dyrbara bilmodeller

En ny trend under 2023 är att det stjäls många fler Ram-pickuper, enligt Larmtjänst och Polismyndigheten.

Dessa stora, amerikanska Ram-pickuper är populära hos hantverkare och företagare. De kostar nya mellan 600.000 till 1,5 miljoner kronor – beroende på modell. Det höga priset gör dessa pickuper stöldbegärliga.

Fram till 28 november har det stulits inte mindre än 77 Ram-pickuper, vilket är en ökning med 413 procent jämfört med förra året!

Merparten av dessa pickuper har varit utrustade med en GPS-sändare som ska underlätta spårningen efter stöld. Men biltjuvarna är uppenbarligen kunniga nog för att hitta sändarna eftersom bilarna försvinner spårlöst.

En rekommendation kan därför vara att göra en ”custom-installation” av en GPS-sändare på ett ovanligt ställe i bilen.

Din bilnyckel skickar ut en radiosignal som går att manipulera för att stjäla bilen.

Så här gör du

Flertalet av de bilar som blir efterlysta kommer från de tre storstadsregionerna. I polisregion Stockholm stjäls det nästan dubbelt så många bilar (1.357) som i polisregion Väst (794). I polisregion Syd stals det 998 bilar.

För att minska risken för bilstöld rekommenderar Larmtjänst följande åtgärder:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Biltjuvar använder ibland störsändare som blockerar radiosignalen från nyckeln.
  • Använd garage om du har det. Biltjuvar är mycket obenägna att göra inbrott i ett garage och en bil som inte syns den finns inte.
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds av rörelsedetektor.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren. Heller inte i omklädningsrum på jobb eller gym.
  • Om du har keyless-system – förvara då din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk. Radiosignalen från nyckeln går att fånga upp och förstärka, vilket gör att tjuvarna kan öppna och starta bilen utan att ha nyckeln. Sök på "RFID + skydd + bilnyckel" för att hitta lämpliga produkter.
  • Använd rattkrycka. Kan låta gammaldags, men en av Stöldskyddsföreningen godkänd rattkrycka är svår att forcera.

En rattkrycka ger bra skydd och gör det jobbigt för biltjuven. På bilden Johan Granholm från If. Foto: If.

Positiva trender

Alla typer av stölder har dock inte ökat i Sverige. Stölder av katalysatorer har varit ett växande problem men under 2023 har dessa brott minskat med 29 procent.

Bildelsstölder har också varit ett stort problem under många år. Men stölderna av strålkastare, navigationsenheter och krockkuddar har minskat 11 procent.

I båda fallen handlar det om perioden 1 januari till 30 september och förändringen är jämförd med fjolåret 2022. Statistiken kommer från inrapporterade stölder till försäkringsbolagen.

Strålkastare och krockkuddar är dyrbara som reservdelar och används för att reparera bilar som varit med om en kollision. Katalysatorer innehåller värdefulla ädelmetaller och under 2022 stals sådana för ett värde motsvarande 146 miljoner kronor.

Det finns speciella fodral för bilnycklar som stänger inne radiosignalen. Ger ett RFID-skydd, som det heter. Foto: If.