Tesla Model Y – snabbaste och rymligaste el-familjebilen?

Tesla Model Y – snabbaste och rymligaste el-familjebilen?

Lästid: 2 min

När Model Y nyligen släpptes klättrade den snabbt upp som solklar etta bland elbilar på säljlistorna runt om i världen. Grundpriset på 729 000 kronor är en stor peng för en familjebil. Men det hindrar den antagligen inte från att bli en av de mest sålda familjebilarna i Sverige? Kanske är det accelerationen och utrymmena som triggar folk att skaffa sig en egen Tesla Model Y?

Räckvidden på drygt 50 mil för modellen som heter Long Range är förstås något som lockar till köp – och som är mycket betydelsefullt för en smidig resa utanför stadskärnorna. Bilens acceleration med Performance-modellen är 3,7 sekunder från 0-100. Så klart mycket imponerande. 

Tesla Model Y finns i två versioner: Performance och Long Range AWD, har två separata elmotorer som digitalt styr vridmomentet till fram- och bakhjulen. Något som ger riktigt bra väghållning, väggrepp och stabilitet på olika underlag, som till exempel vattenfylld vägbana, snö och lera. 

Det rymliga bagageutrymmet på 2 100 liter är något som bilen vinner på. Men lastvolymen påverkas tyvärr rejält efter hur många passagerare du tar med dig. Ju fler passagerare desto lägre lastvikt. Bilens vikt är på 2 003 kilo, något som ger en maximal lastvikt på 315 kilo. Detta grova räkneexempel kan skrämma iväg dig som tänkt lasta som du gjorde när du körde en bensin- eller dieseldriven bil: En familj med två vuxna och två barn kan utöver det lasta cirka 175 kilo. I takboxen kan du som mest lasta 75 kilo.

Släpvagnsvikten är för övrigt 1 600 kilo och den maximala lastvikten för taklast är 75 kilo. Så det blir till att väga in lastvikten om du tänkt åka till fjällen eller på annan semester. 

Du som väljer en Tesla får ett stort försprång mot om du väljer något annat varumärke när det gäller att ladda. Teslas stora nät av laddare ger Teslakunder förtur – åtminstone så länge inte vägarna svämmar över av Teslabilar utan att Teslas laddnät byggs ut i den takt som krävs.

Med en Supercharger-station kan Model Y laddas upp till 241 kilometer på 15 minuter. Det är ett argument som slår det mesta vid val av din nästa elbil. 

Bilen rymmer för övrigt sju passagerare, men de två platserna i den tredje sätesraden är knappast till för vuxna. Uppskattad leverans i början av 2022.
Fakta: Tesla Model Y LR
Grundpris: 729 000 kr. 
Vikt: 2 003 kg.
Toppfart: 217/ 250 km/h.
Batteri/ räckvidd: 75/ 82 kW/ 480/ 507 km
Motor: 441/ 571 hk
Snabbladdning: Ja, 15 min. upp till 241 km. (Supercharge 250 kW) 
Versioner: Performance/ Long Range AWD
Dragvikt: 1 600 kg bromsat släp, 750 kg obromsat släp