Nätbedrägeri är numera så vanligt att sannolikheten att bli drabbad är större än att få sin cykel stulen. Men bedragare använder också mera direkta metoder, som att ringa upp bilägare.
Transportstyrelsen varnar på sin hemsida för att bedragare ringer upp bilägare och utger sig för att arbeta på Transportstyrelsen. Tekniskt är bedragarna skickliga och har man en nummerdisplay så ser det ”äkta ut” med ett nummer från Transportstyrelsen, till exempel 0771-14 15 16.
Bedragarna presenterar sig från Transportstyrelsen och berättar exempelvis att fordonsägaren av misstag betalat för mycket skatt. Fordonsskatten ska sättas tillbaka på bilägarens konto, men för att överföra pengarna behövs ett godkännande via BankID.
Bedragarna har förberett sig för att logga in på bilägarens bankkonto och den sista pusselbiten är att få ett ”okey” via BankID. Därefter kan man tömma bankkontot på alla tillgångar och skicka pengarna vidare till andra konton. Bedrägeriet kan gå mycket snabbt och vara genomfört på några minuter.
Skydda ditt BankID
Vid alla tillfällen då man eventuellt blir uppringd och uppmanad att använda BankID så är det med största sannolikhet ett bedrägeriförsök. Be om att ringa upp, kontrollera telefonnumret eller avsluta bara samtalet direkt. Lämna aldrig ut koder eller inloggning till din bank.
Inga svenska myndigheter ringer upp personer och uppmanar till användning av BankID. Samma sak med Transportstyrelsen, som skriver så här på sin hemsida:
”Vi på Transportstyrelsen ringer aldrig upp personer i det här syftet. Om till exempel för mycket fordonsskatt har betalats in sker en återbetalning helt automatiskt.”
Tyvärr är bedragarna helt samvetslösa och riktar ofta in sig på äldre personer med begränsad erfarenhet av digitala tjänster.
Den senaste statistiken från Brå, Brottsförebyggande rådet, är från 2020 då polisen tog hand om 229.000 anmälda bedrägeribrott. Av dessa avskrevs 57 procent, utan utredning. Andelen bedrägerier som blev ”personuppklarade” uppgick till endast 6 procent.