Text: Pär Brandt
När det blir minusgrader är det inte ovanligt att bildörren fryser fast i gummilisterna. Och även om du sällan använder den fysiska bilnyckeln kan låset behöva fungera – till exempel om batteriet är dött.
För att kunna anlita starthjälp – läs vår artikel om startkablar här – så måste du först få upp dörren och öppna motorhuven.
Goda råd kan vara dyra, men inte här. Följ våra tips nedan så slipper du problem med att öppna bilen på vintern.
Plastpåse med varmvatten
Om du måste öppna bildörren med nyckeln – vilket vi sällan gör – finns risken att låset är fruset. Nyckeln går inte in, eller kan inte vridas runt.
Bli inte arg och ta i för mycket, då finns risken att nyckeln bryts av. Den är gjord i mässing och är inte speciellt stark.
De flesta har nog hört att man kan hälla varmt vatten över låset i dörren, och det funkar för att få bort isen. Men den stora nackdelen är att du fyller låset med nytt vatten, vilket gör att låset fryser igen.
En smartare metod är att gå in och leta upp en plastpåse på 3–6 liter. Krana upp riktigt varmt vatten och fyll påsen.
Gå ut till bilen och lägg plastpåsen med varmvattnet mot nyckelhålet. Vänta 20–30 sekunder och prova sedan igen med nyckeln. Voilà! Nyckeln går att vrida runt.
Det finns svåra fall där det förmodligen inte bara hjälper med låsolja.
Använd låsolja
Det är lätt att glömma bort, men några droppar låsolja förebygger de flesta problem när det blir kallt. Och låsoljan gör det dessutom lättare att använda låset, året runt.
Låsolja är precis det som namnet antyder, smörjolja för lås. Nästan alltid i form av en sprayförpackning.
Eftersom olja och vatten inte blandar sig så fryser inte ett inoljat lås. En del varianter av låsolja innehåller PTFE (”teflon”) som också hjälper till att smörja. Andra innehåller grafitpulver, ett ”torrt” smörjmedel som också förebygger och skyddar mot is.
Var dock sparsam med grafitolja, då den kan hamna på nyckeln och ge fläckar på kläder eller väskor.
Använd även en klick låsolja i ytterdörren, då blir det mycket enklare att vrida runt nyckeln. Framför allt är låsolja viktigt för hänglås som används utomhus.
Förväxla inte låsolja med låsvätska. Den senare är en typ av lim som används för att skruvförband inte ska lossna.
Prova om någon av de andra dörrarna är enklare att öppna.
Smörj in gummilisterna
Tyvärr är det ganska vanligt att bildörrar fryser fast i sina gummilister. Hur hårt man än rycker så öppnar sig inte dörren.
Första steget är att testa de andra dörrarna på bilen, kanske är de lättare att öppna? Är man någorlunda smidig går det att kravla sig in bakom ratten. Som regel är det betydligt lättare att knuffa upp en dörr från insidan.
Även här gäller det att förebygga, innan kylan slår till. Gummilisterna behöver smörjas in och för detta finns det flera produkter.
Vanligast är ett smörjmedel som innehåller silikon. Finns som spray, stift eller en vätska som man smörjer på gummilisterna.
Använder man en sprayförpackning så överdriv inte mängden, det blir lätt kladdigt. Dessa medel får absolut inte hamna på pedalgummi, då kan man halka av bromspedalen.
Andra medel innehåller glycerin (glycerol) och någon typ av lösningsmedel (oftast alkohol). Glycerin finns hos apoteket. En del medel innehåller PTFE (Polytetrafluoreten, fluorplast).
Att smörja in gummilister förebygger även torrsprickor. Om man rycker för hårt i en fastfrusen bildörr kan gummilisterna skadas, vilket blir en dyr affär om de måste bytas ut.
Borsta bort snön ovanför dörrarna innan du öppnar, annars rasar snön in i bilsätena. Tänk också på att borsta bort snön på taket, vindrutan, motorhuven och strålkastarna. Polisen kan ge böter på 1.500 kronor om du inte borstat rent. Kallas för vårdslöshet i trafik, då snön kan lossna och träffa andra bilar.