Sommarens rea på bilar – upp till 242.000 kr i rabatt

Sommarens rea på bilar – upp till 242.000 kr i rabatt

Lästid: 4 min

Många bilhandlare inleder sommaren med prissänkningar och höga rabatter. Du kan göra en väldigt bra affär just nu och i den här artikeln har vi samlat några av de bästa erbjudanden. Vad sägs om 242.000 kronor i rabatt?

Text: Pär Brandt

Tillgången på bilar ökar samtidigt som försäljningen sjunker. Privatleasingen har nästan försvunnit och privatmarknaden går spikrakt nedåt.

Det gör att många bilhandlare nu står med för stora nybilslager. Vilket innebär en ypperlig möjlighet för dig att göra en bra affär.

Främst är det elbilar som reas ut med höga rabatter och förmånliga avtal för de som vill privatleasa.

Funderar du exempelvis på en Tesla Model S eller Model X får du just nu 3 års gratis snabbladdning i Supercharger-stationerna. Väljer du en Model 3 i juni ingår 1.000 mils gratis Supercharging.

Som de flesta minns har Tesla redan sänkt sina priser i flera steg, vilket påverkat hela bilmarknaden.

Gillar du röda prislappar är Hongqi E-HS9 Premium rätt bil nu. Foto: Hedin Bil.

Superlyx med rabatt

Störst rabatt hittar vi hos kinesiska Hongqi, som är på väg att etablera sig på den svenska marknaden via Hedin Bil. En Hongqi E-HS9 Premium säljs just nu för kampanjpriset 849.900 kronor, från tidigare 1.091.800, en rabatt på 241.900 kronor.

Den ännu mer lyxiga Hongqi E-HS9 Exclusive säljs för kampanjpriset 1.010.900 kronor, från tidigare 1.210.900, en rabatt på 200.000 kronor.

Det återstår att se om den kraftiga prissänkningen av Hongqi är tillfällig eller om det blir en permanent prisjustering nedåt.

BYD Atto 3 Comfort säljs med 70.000 kronor i rabatt.

Läge att leasa igen?

Ett annat kinesiskt varumärke som letar sig in i Sverige är BYD (Build Your Dreams). Fram till 30 juni går det att privatleasa deras suvmodell Atto 3 Comfort för 2.995 kronor i månaden – en nivå vi inte sett sedan räntorna gick upp för drygt ett år sedan och klimatbonusen försvann.

Väljer man att istället köpa en BYD Atto 3 får köparen en rabatt på 70.000 kronor, vinterhjul, serviceavtal och även laddbox. Priserna börjar vid 532.900 kronor, vilket efter rabatten blir 462.900 kronor.

BYD Atto 3 är en intressant utmanare som med en längd på 4.455 millimeter är ungefär lika lång som Kia e-Niro, men en decimeter kortare än exempelvis VW ID.4 och ID.5.

Kombin MG5 Electric kan även "vända på strömmen" och ladda upp, så kallad V2L (Vehicle-to-load).

Billig kombimodell

När kinesiska MG skulle lansera sig i Sverige hösten 2021 gjorde man det med en tokbillig privatleasing. Elbilen MG ZS EV gick att köra för endast 1.995 kronor i månaden.

Sedan dess har räntorna gått upp och klimatbonusen försvunnit. Men MG gör ett nytt försök att få ut sina bilar på marknaden. Kombin MG5 Electric går att köpa med en rabatt på 50.000 kronor fram till 30 juni. Det innebär att priserna börjar vid 354.290 kronor.

Räckvidden för MG5 Electric Standard Range anges till 320 kilometer, enligt WLTP-standarden. Dragkrok är en möjlighet, men max dragvikt är begränsad till 500 kilo.

Elbilskombi är ovanligt, ännu så länge. MG5 Electric är dessutom en av de billigaste elbilar just nu. Bara Fiat 500 Electric (kampanjpris 349.900 kr, räckvidd 320 km) är några tusenlappar billigare och Nissan Leaf (362.400 kr, räckvidd 285 km) är aningen dyrare.

Allt fler begagnade bilar exporteras ut ur Sverige. Priserna är bättre i euro-länder.

Allt äldre bilar i Sverige

Exemplen ovan är bara några av de som förekommer under sommaren. Bristen på halvledare är till stora delar borta och bilindustrin närmar sig produktion i full fart, vilket innebär att bristen på bilar är mindre och väntetiderna kortas.

Flera kinesiska bilmärken försöker etablera sig på svenska marknaden och ett klassiskt sätt att stjäla marknadsandelar är att erbjuda ett attraktivt pris.

Tesla har använt den här metoden men det är relativt få biltillverkare som följer med nedåt i pris. Ett undantag är Ford som flera gånger justerat ner priset på sin elsuv Mustang Mach-E, med som mest över 200.000 kronor. En för övrigt mycket trevlig bil, läs vår provkörning av Ford Mustang Mach-E genom att klicka på länken.

Möjligheten att få rabatt i sommar kommuniceras inte alltid så öppet. Flera återförsäljare vill inte erkänna att de prissänker på grund av Tesla, men det finns flera exempel där en rejäl rabatt erbjuds till den som är seriös spekulant. Så var inte blyg – pruta!

En annan trend som stökar till bilmarknaden i Sverige är vår låga valutakurs i förhållande till euron. Det innebär att många ”3-åringar” – som rullat som förmånsbilar – exporteras till Europa där begagnatpriserna är högre. Utbudet av nyare, begagnade bilar i Sverige minskar och snittåldern på svenska vagnparken ökar. På 3 år har snittåldern gått från 10,4 till 11,4 år.