Varm bil blir en dödsfälla för hundar – dessa regler gäller

Varm bil blir en dödsfälla för hundar – dessa regler gäller

Lästid: 4 min

Sommarsolen ökar snabbt värmen i en parkerad bil. Men får man krossa en ruta för att rädda en hund? Här är fakta, tips och polisens regler för både hundägare och andra.

Varje sommar dör det tyvärr hundar som fått värmeslag i parkerade bilar. Och ännu fler skulle ha dött om de inte räddats av förbipasserande som slog sönder en ruta och fick ut hunden.

Orsaken till dessa tragiska olyckor är att bilförare inte förstått hur snabbt temperaturen stiger i en parkerad bil. I solljus kan kupétemperaturen stiga från 25 till 50 grader på bara en timme. Ibland kan temperaturen bli ännu högre (Källa: Svenska Kennelklubben).

Hundar har en mycket begränsad förmåga att svettas bort värme och det blir snabbt plågsamt samt stressigt. I värsta fall kan hunden avlida av värmechock.

Normaltemperatur för en hund är 38–39 grader. Över 41 grader är skadligt. Vid 42–42 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Vid värmeslag ska hunden erbjudas vatten att dricka och man kan bada/duscha hunden eller fläkta med en handduk. 

Hundar har normalt ett par grader högre temperatur än människor, men riskerar värmeslag vid 41 grader. Källa: Länsstyrelsen Gävleborg.

Farligt varmt

En viktig sak att tänka på vid parkering är att solen rör sig, snabbare än de flesta kanske tänker på. Att parkera i skugga är förstås klokt, men en tid senare kan solen flyttat sig så att bilen istället snabbt blir uppvärmd.

Moln och en kylig vind kan också vara faktorer som gör att föraren underskattar värmen. Vinden påverkar inte värmestegringen i bilen och molnen kan försvinna.

Många hundägare har en kombimodell med hundbur. Då kan bakluckan var öppen och bidra till att sänka temperaturen. Men även då kan det bli rejält hett i bilen, om solen ligger på.

Enligt djurskyddslagen får man inte lämna ett djur utan tillsyn i en bil om temperaturen väntas överstiga 25 grader inne i bilen. Och som vi vet uppnås sådana temperaturer redan efter mycket kort tid på sommaren, även i skugga. 

Flertalet Teslamodeller har en ”Dog Mode” funktion som innebär att luftkonditioneringen är aktiv och håller temperaturen på en behaglig nivå. Dessutom visas temperaturen på den stora bildskärmen så att förbipasserande lugnas. En idé som fler biltillverkare kan ta efter.

Polisens regler

Upptäcker man en hund – eller barn – som ser ut att ha fått värmeslag i en parkerad bil så har man rätt att slå sönder en ruta. Det sker med stöd i nödbestämmelsen, 24 kap 4 § Brottsbalken.

sociala medier och Polisen.se har olika polisenheter gått ut och gett råd till allmänheten. Att krossa en ruta är inte första steget, följ istället polisens instruktioner nedan.

”Varje år krossar polisen bilrutor för att rädda barn och djur från värmen. Ett sommarvarmt fordon kan snabbt förvandlas till en dödsfälla även om du lämnar en glipa i fönstret för ventilation eller parkerar bilen i skuggan.

Utomhustemperaturen i kombination med luftfuktighet avgör hur snabbt en instängd person eller djur får värmeslag och avlider. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret.

Om du ser ett barn eller ett djur i en varm bil, gör så här:

  • Känn efter om bildörren är öppen.
  • Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14.
  • Notera registreringsnummer och klockslag.
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
  • I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter."

Glas är starkt

På förekommen anledning så är det värt att påminna om svårigheten att krossa en ruta. Det är inte alls lätt!

För det första ska man inte ens försöka göra ett hål i vindrutan. Den är laminerad med dubbla glasskikt och plast, som är mycket svårt att tränga igenom.

Sidorutorna är enklare, de består av härdat glas som splittras om man använder något spetsigt verktyg. Ju spetsigare och smalare, desto bättre.

En spetsig sten kan fungera, men att kasta en sten mot rutan är inget vi rekommenderar då den kan studsa tillbaka. Glas är starkare än man kan tro.

En del moderna bilar har laminerade sidorutor, vilket sänker bullernivån i kupén. Därmed blir det väldigt svårt att göra ett hål även i dessa glas.

Sänk temperaturen

Att ha djur och barn i parkerade bilar, utsatta för solen, är alltså förenat med stora risker. Hundar dör varje år och tyvärr har det också skett flera dödsolyckor i Sverige med barn som lämnats ensamma i bilar för länge.

Har man turistat i södra Europa så är det vanligt att bilar har en typ av silverskärm monterad innanför vindrutan. Vinklingen på vindrutan gör att det den vägen kommer in mycket solljus i kupén och solskyddet reflekterar värmen. Det finns även rullgardiner som man kan montera vid sidorutorna för att reflektera bort solen.

Väldigt hög temperatur i kupén är inte bara svettigt, det innebär även att uppmärksamheten försämras och man blir snabbare trött. Att vara sömnig och trött kan vara lika farligt som att köra onykter.

I stort sett alla nyare bilar har luftkonditionering som sänker höga temperaturer. Kompressorn till luftkonditioneringen drivs av motorn och den drar en del bränsle, i normalfallet 5–10 procent mer. 

Ett bra tips för att spara bränsle är att köra ner alla sidorutor på en bil som parkerats i solen. Efter bara några sekunders körning har man vädrat ut den varma luften i kupén, kan sedan höja upp rutorna igen, och därefter blir det enklare för luftkonditioneringen att sänka temperaturen.

Tester som Svenska Kennelklubben genomfört visar att temperaturen i en bil, som står i solen, stiger väldigt snabbt.