Volvo går över till laddbara bilar – slutar med enbart diesel eller bensin

Volvo går över till laddbara bilar – slutar med enbart diesel eller bensin

Lästid: 2 min

I Sverige går det inte längre att köpa en Volvo ”utan sladd”, nu erbjuds bara laddhybrider och elbilar. Även Cross Country-modellerna är borta. Men det finns ett undantag – och den säljs just nu till ett förmånligt kampanjpris.

Text: Pär Brandt

Vill du ha Volvo Cross Country-modell gäller det att skynda sig. Kanske står det en lagerbil kvar hos din Volvohandlare, några nya går inte längre att beställa.

Volvos mål är att enbart sälja elbilar, senast 2030. Och på vägen dit har man nu beslutat sig för att inte längre sälja bensin- och dieselmodeller. Från och med nu erbjuds enbart Volvomodeller ”med sladd”, det vill säga laddhybrider och renodlade elbilar.

Ett delmål är att varannan bil man säljer 2025 ska vara en elbil. Det är ganska nära i tid och just nu är bara var tionde Volvo en elbil.

Volvo V90 Cross Country har gått in i den eviga vintervilan, går inte längre att beställa i Sverige.

Bara ett undantag

Det finns dock ett undantag i Volvos beslut att gå över till laddbara bilar: Volvo XC40 B4 FWD Bensin Core Special Edition. Det är en välutrustad editionmodell som kostat 451.800 kronor men nu säljs för 389.900 kronor.

Denna editionmodell har en mildhybrid bensinmotor med tre cylindrar, 163 hk och automatlåda som standard. Något dieselalternativ erbjuds inte.

Sommarens beslut från Volvo kommer inte som en blixt från klar himmel. En liknande åtgärd gjordes i Danmark för cirka ett år sedan. Volvo har även bestämt sig för att sluta sälja kombimodeller i Storbritannien – de är helt enkelt inte efterfrågade i tillräckligt hög grad.

Så här ska det se ut hos Volvo, senast 2030: enbart elbilar.

 

Liknande artiklar:

 

Enkel metod ger dig en rejäl rabatt på nya Volvo EX30

Premiär för EX30 – Volvos snabbaste och mest miljöskonsamma modell

Lågkonjunktur förändrar bilhandeln – här är vinnare och förlorare

Bränslepriserna fortsätter nedåt – lägsta på över ett år

Premiär för Polestar 4 – hamnar mellan 2 och 3 men saknar bakruta

Polestar 2 får ny teknik, längre räckvidd och högre pris

Premiär: Helt nya Volvo EX90 – 7-sitsig och eldriven

Premiär för Polestar 3 – ”sportiga brorsan” till nya Volvo EX90