Avslöjande sommardäcktest: ”Det går att spara åtskilliga tusenlappar”

Avslöjande sommardäcktest: ”Det går att spara åtskilliga tusenlappar”

Lästid: 3 min

Vill du spara 10.000 kronor när du byter sommardäck nästa gång? Det låter otroligt men hemligheten är att välja premiumdäck. Riksförbundet M Sveriges tekniska expert Carl-Erik Stjernvall visar uträkningen som du inte får missa.

Text: Pär Brandt

Kan man både äta kakan och ha den kvar? När det gäller sommardäck så är svaret ja – men då måste du välja rätt och undvika ”budgetdäcken”.

Du bör alltid välja sommardäck med bra och säkra egenskaper. Men eftersom de här tre testvinnarna dessutom rullar lätt och har ett måttligt slitage så blir det en bra totalekonomi för bilägaren.

Det är Riksförbundet M Sverige, med cirka 70.000 medlemmar, som uppmärksammar ett däcktest man genomfört med sin systerorganisation ADAC i Tyskland. 16 sommardäck testades och det visade sig vara stora skillnader.

Bara tre däck bedömdes som riktigt bra. Och som vanligt, när det gäller däck, lönar det sig att satsa på bra kvalitet.

”Billiga däck slits snabbare. Det går att spara åtskilliga tusenlappar på att välja rätt däck,” säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Sommardäck, däcktest, ADAC, premiumdäck, testvinnare, M Sverige, Continental, Michelin, Kumho, M Sverige.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Spara 10.000 kronor

Riksförbundet M Sveriges medlemstidning Motor har räknat på skillnaden mellan ett bra däck med lågt slitage och ett billigare budgetdäck. Resultatet är häpnadsväckande – det går att spara över 10.000 kronor!

Så här har tidningen Motor räknat:

”Fyra nya Goodyear EfficientGrip Performance 2 kostar 2.000 kronor styck, en totalkostnad på 8.000 kronor. Baserat på den uppmätta avnötningen i testet går det som mest att köra 6.500 mil med däcken.

Laufenn S Fit EQ+ kostar 1.700 kronor styck, men presterar märkbart sämre och är nedslitna efter endast 2.530 mil. Dessutom ökar bränsleförbrukningen med 0,1 liter per 100 kilometer.

Under 6.500 mil kostar det extra bränslet drygt 1.200 kronor och för att ersätta de nedslitna däcken behövs ytterligare två omgångar Laufenn-däck. Räknat på totalt 2,6 omgångar Laufenn-däck blir totalkostnaden 18.880 kronor jämfört med 8.000 kronor för Goodyear-däcken. Däckverkstadens kostnad för att skifta däck på bilens fälgar tillkommer.”

Däckslitage Sommardäck, däcktest, ADAC, premiumdäck, testvinnare, M Sverige, Continental, Michelin, Kumho, M Sverige.

Hur snabbt slits däcken? Det är helt avgörande för totalekonomin.

Unikt däcktest

Sommardäckstestet som tyska ADAC genomfört gjordes den här gången med däck i dimensionen 215/55R17. Det är en vanlig dimension på små och medelstora suvmodeller och crossovers.

Däcktestet är öppet och går att läsa på ADAC:s sajt (klicka för att öppna i ett nytt fönster). 

Om din tyska är lite ringrostig kan du använda översättningsfunktionen i exempelvis webbläsaren Chrome och på så sätt få en bra överblick.

Oberoende däcktester är det enda sättet för bilägare att ta informerade beslut när de ska välja sommardäck. En däckhandlare kan ge värdefulla råd men det går aldrig att komma från misstanken att den vägledningen mer handlar om vad handlaren själv tjänar bäst på.

ADAC:s däcktest är unikt på så sätt att man inte enbart betygsätter egenskaper som är viktiga för säkerheten, utan också testar hur snabbt däcken slits.

”Självklart ska man först och främst prioritera däckets trafiksäkerhetsegenskaper,” säger Carl-Erik Stjernvall. ”Men däckbranschen är en djungel där det gäller för konsumenten att vara påläst och ta del av oberoende testresultat, standardmärkningar som EU:s däckdekal ger inte hela facit.”

Sommardäck, däcktest, ADAC, premiumdäck, testvinnare, M Sverige, Continental, Michelin, Kumho, M Sverige.

Det är inte minst på blöta vägar som bra däck utmärker sig.

Tre testvinnare

I ADAC:s test var det tre testvinnande däck som uppvisade bra och säkra egenskaper, men dessutom rullade lätt (sparar bränsle) och hade ett måttligt slitage med lång livslängd.

Prisindikationen är hämtad från sajten Däckonline.se i den testade dimensionen 215/55R17, loadindex 98, hastighetsklass W.

  1. Continental PremiumContact 7. Fina prestanda, över genomsnittet, på både torra och våta vägar. Klar etta när det gäller körsäkerhet. Lågt buller. Pris: 1.960 kronor/däck.
  2. Michelin Primacy 4+. Även här hög körsäkerhet och bäst miljöprestanda med lågt slitage. Rullar dessutom lätt och sparar därmed bränsle. Pris: 1.994 kronor/däck.
  3. Kumho Ecsta HS52. En blandning av Michelin (hög körsäkerhet) och Continental (bra miljöprestanda). Speciellt imponerande på våta vägar. Pris: 1.396 kronor/däck.

 

Fler artiklar om sommardäck

 

Så väljer du bäst och billigast sommardäck – läs testerna

Rätt däcktryck sparar tusenlappar – och miljön

Dags för sommardäck – dessa regler och datum gäller

Behöver du nya sommardäck? Här är allt du måste veta!

Guide: Så köper du dina däck online – och sparar pengar

Roliga och viktiga fakta om däck – bilens bästa vän