Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Lästid: 3 min

Polisens utredare varnar de som säljer sin bil via Blocket. Flera bedrägerier har upptäckts där bilar snabbt byter ägare och säljaren blir stående utan både bil och pengar. Så här skyddar du dig mot bedragarnas ”smarta” knep.

Text: Pär Brandt

Det är utredare i polisregion Öst som går ut med en varning på sin hemsida. Polisen ber läsarna att sprida informationen hur bedragarna går till väga för att lura bilsäljare.

Genom att punktbevaka tidigare kända kriminella har utredarna i polisregion Öst lyckats förhindra att fem bilar sålts vidare. 

Andra bedragare har man dessvärre inte kunnat hindra och där har bilägarna ibland blivit lämnade utan både betalning och bil.

Lämna inte över nycklarna förrän du ser pengarna på ditt bankkonto!

Så här gör bedragarna

Personer som lagt ut sin bil till försäljning på Blocket blir uppringda av en spekulant, man eller kvinna, som vill köpa fordonet. Det har handlat om bilar med ett värde på flera hundratusen kronor.

Polisen beskriver spekulanterna som till synes seriösa, förtroendeingivande och vältaliga personer. Efter provkörning ska köpet genomföras och köparen föreslår en banköverföring till bilägarens bankkonto.

Köparen visar upp sin banköverföring för säljaren och allt ser korrekt ut. Man fyller i papperna för ägarbyte och nycklarna överlämnas. Köparna åker sedan iväg med bilen.

Vad bilsäljaren inte förstått är att banköverföringen var ställd ett par dagar framåt i tiden. Bedragaren drar tillbaka överföringen och några pengar dyker aldrig upp på säljarens bankkonto.

Efter ett par dagar anar bilsäljaren oråd och kontaktar bilköparen. Då serveras undanflykter som ”bankerna tar ju några dagar på sig” eller ”det har varit helg, du vet.”

Bedragarens avsikt är att dra ut på tiden och få ägarbytet att gå igenom så att han eller hon rent juridiskt står som bilens ägare. Bilen säljs sedan direkt vidare, ofta till en bilhandlare.

Det är sådana här annonser som väcker bedragarnas intresse. Foto: Blocket

Så här skyddar du dig

Som bilsäljare ska man aldrig någonsin släppa ifrån sig fordonet förrän pengarna verkligen finns på bankkontot. Man ska heller inte skriva på papperna för ägarbyte.

Om bilköparen stressar och vill forcera igenom affären är det bara att säga nej tack.

Överföringar mellan olika banker kan ske med en viss fördröjning. Ibland handlar det om 2 timmar men sker överföringen på eftermiddagen så kan det dröja till nästa vardag innan pengarna syns på kontot. En överföring fredag eftermiddag syns kanske inte förrän på måndagen.

Av den anledningen är det säkrare att använda banktjänsten Swish, som går via bankgiro och nästan alltid sker sekundsnabbt.

Maxgränsen för en Swish-överföring är 150.000 kronor. Nyare bilar kostar mer än så och då kan man till exempel använda sig av flera personer som swishar till bilsäljaren från varsitt konto.

Men grundregeln är alltid densamma: släpp aldrig iväg bilen utan pengar på kontot!

Om någon trots dessa råd känner sig (eller blir) lurad gäller det att snabbt anmäla bilen som stulen hos polisen. Man bör även ringa Transportstyrelsen och be dem pausa ägarbytet eller förhindra att det går igenom.

Använder biltjuvar kofot? Nej, inte längre. Dagens biltjuvar har mycket "smartare" metoder. 

Vems är bilen?

Polisregion Öst berättar att en kvinna i 25-årsåldern dömdes i Norrköpings tingsrätt för bedrägeri och grovt bedrägeri. Domen föll i april.

Kvinnan hade lyckats lura till sig tre bilar genom att använda banköverföringar som avbröts. Polisen utesluter inte att det fanns flera personer som var inblandade i bedrägerierna.

Tingsrätten fick också ta ställning till vem som hade rätt till bilen, den ursprungliga ägaren eller bilhandlaren? Beroende på omständigheterna blev det olika utfall.

I några fall ansågs bilhandlaren gjort en för dålig kontroll men i andra fall så tyckte tingsrätten att den ursprungliga bilägaren gjort fel. Flera av de drabbade privatpersonerna har inte fått tillbaka sina bilar.

Källa: Polisregion Öst.


Liknande artiklar:

 

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?