Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Lästid: 3 min

Tvärt emot vad många tror så följer obetalda p-böter, trängselskatt och fordonsskatt med bilen, även till en ny ägare. Köper du ett begagnat fordon kan du i värsta fall överta skulder för flera tusen kronor. Följ våra steg för att skydda dig!

När du köper en begagnad bil är det mycket viktigt att kontrollera fordonets historik, vem som är ägare och om service har utförts vid rätt intervall. Men en sak glömmer många – skuldkontroll!

Obetald fordonsskatt, gamla p-böter och trängselskatt är exempel på skulder som tillhör och följer med bilen. Som ny ägare får du ta över skulderna, även om det inte var du som orsakade dom.

Det kan låta ologiskt men lagändringen skedde 1 juli 2014 och syftet var att skydda staten mot de så kallade ”bilmålvakterna”. En bilmålvakt kan stå som ägare till ibland tusentals fordon och har inga ekonomiska tillgångar som kronofogden kan driva in. Därmed ser staten aldrig röken av de obetalda skulderna.

En fordonsägare som har skulder på över 5.000 kronor kan få sin bil beslagtagen av kronofogden. Om fordonsägaren inte betalar sina skulder har kronofogden rätt att sälja bilen.

Parkeringsbot P-böter gul lapp vindrutaObetalda parkeringsböter följer bilen, oavsett ägare. Därför måste du kontrollera obetalda skulder innan köp.

Du tar över skulderna

Som du redan förstått är det helt avgörande att först göra en skuldkontroll på ett fordon, innan du köper. Annars riskerar du att överta den föregående ägarens skulder på bilen. Och då är det DU – som ny ägare – som är tvungen att betala!

Hur stor är då risken att stöta på en bil med skulder? Tyvärr väldigt hög, enligt den statistik som Biluppgifter.se redovisar. 

I 57 procent av de fall som en spekulant kontrollerat ett fordon, innan köp, så visar det sig att det funnits skulder. Den ”magkänsla” som spekulanten hade visade sig alltså vara helt befogad i över hälften av fallen.

Snittbeloppet på skulderna – på de bilar som kontrollerats hos Biluppgifter – är nästan 4.000 kronor. Det höga beloppet understryker hur viktigt det är att alltid göra en skuldkontroll innan köp.

Även begagnade bilar som säljs i bilhandeln visar sig ha obetalda skulder. Det borde vara tjänstefel av bilhandlare att inte göra en skuldkontroll, men det förekommer tyvärr där också.

Parkering bot böter parkeringsböter Biluppgifter skuld kontroll skuldkontrollDet är här, på Biluppgifter.se, som du kontrollerar eventuella skulder.

Kolla hos Biluppgifter.se

Med hjälp av Biluppgifter.se kan du själv kontrollera om ett fordon har skulder. Tjänsten finns tillgängliga dygnet runt, alla dagar i veckan.

Tjänsten hos Biluppgifter.se är mycket enkel att använda. Det enda som krävs är att du har Swish-appen i din telefon.

Genom att knappa in registreringsnumret kan du se om det finns en skuld på ett fordon samt om skulden börjat gå till indrivning av Kronofogden. En skuldkontroll hos Biluppgifter kostar 39 kronor inklusive moms.

Svårare för bilmålvakter

Det man ska ha i minne vid skuldkontroll av fordon är att det finns en viss eftersläpning från myndigheter och kommun/stat. En p-bot kan till exempel dröja en månad innan den registreras.

Hur gick det då med ”bilmålvakterna”, försvann de? Nej, tyvärr finns de kvar men eftersom bilarna som används riskerar att tas i beslag så handlar det numera bara om rätt gamla och skruttiga exemplar.

Från 1 januari 2023 införs hårdare regler mot bilmålvakter. Fordon ska kunna flyttas och beslagtas vid fler tillfällen och bilägaren kan inte längre ”komma undan” genom att göra ett snabbt ägarbyte.

 

Liknande artiklar:

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?