Vilket är bäst, maskintvätt eller manuell tvätt? Här är svaret!

Vilket är bäst, maskintvätt eller manuell tvätt? Här är svaret!

Lästid: 6 min

Oj vad bilen blivit smutsig efter vintern. Men ska du rulla in i en automattvätt eller kanske tvätta själv, för hand? Vilken metod är bäst? Billigast? Mest skonsam för miljön? Nu får du svaren!

Text: Pär Brandt

Vintern sätter sina spår, det syns nu när solen tittar fram. Det är dags att kavla upp ärmarna och göra en rejäl vårstädning av bilen.

Men då är frågan, ska du rulla ner till kön utanför automattvätten eller göra jobbet själv? Vilken metod är bäst och mest skonsam?

Svaret är att båda metoderna kan vara bra, men gör man fel så kan det uppstå skador. Läs vidare så ska vi tipsa om rätt arbetssätt och vilka risker du absolut ska undvika.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.En rätt utförd handtvätt är skonsam. Ta tillfället att titta efter stenskott eller andra lackskador som behöver åtgärdas.

Handtvätt är skonsamt

En rätt utförd handtvätt är skonsamt för bilen. Men för att undvika repor i lacken är det några saker du måste göra.

Skölj, skölj, skölj. Använd mycket vatten och helst en högtryckstvätt. Se till att få bort all lös smuts och grus som kan dölja sig bakom lister och registreringsskylt.

Ren tvättsvamp. Se till att tvättsvampen är ren, doppa den i tvätthinken och stryk av med handen. Byt svamp ofta.

Skaffa en vattenhink med galler i botten, då är det mindre risk för grus i svampen. Var generös med schampo och vatten, det brukar gå åt två 10-liters hinkar för en normalstor familjebil.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.En rätt underhållen borsttvätt, där man inte snålar med tvättmedel, repar inte lacken.

Bra maskintvätt

Är maskintvätt dåligt, eller till och med farligt? Nej, tvärtemot vad många tror är det inte borsten i tvättanläggningen som repar lacken. Däremot kan tjärfläckar och fet smuts fastna i tvättborstarna, som i sin tur får smutskorn och grus att också fastna.

De raka, längsgående reporna i lacken skapas av smutsiga och dåligt underhållna maskintvättar. Brukar synas på svarta taxibilar, som tvättas väldigt ofta.

Fråga runt bland kompisar vilken maskintvätt som ger ett rent resultat. Det brukar också avslöja sig i längden på kön, då vet man att tvätten är bra.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Rinner tvättvattnet ut på gatan och ner i en brunn? Inte så miljösmart.

Tvätta hemma?

Att stå hemma på uppfarten till villan och tvätta är inte så miljösmart. De kemikalier som används, plus smutsen på bilen, rinner ner i en dagvattenbrunn.

Ledningarna från gatubrunnen brukar inte hamna i kommunens reningsverk utan rinner ut i sjöar och andra vattendrag.

Det är mycket smartare att stå i en gör-det-själv tvätthall, där samlas vattnet upp och renas. I många fall återanvänds också det mesta av tvättvattnet efter rening.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Enstaka asfaltfläckar kan behöva en extra omgång avfettning för att lösas upp.

Rätt avfettning

Vintersmuts brukar vara svårt att lösa upp utan avfettningsmedel. Det finns två typer av avfettning: kallavfettning och alkaliskt avfettningsmedel.

Kallavfettning är en petroleumprodukt och bra på att lösa fet smuts och tjära från asfalt. En nackdel med kallavfettning är att den fungerar dåligt på en blöt bil.

I alkaliskt avfettningsmedel brukar det finnas en blandning av olika tensider, alkoholer och vatten som löser upp många typer av smuts. Alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt på en blöt bil och är som regel också effektivt mot bromsdamm på fälgarna.
Små, envisa tjärfläckar i lacken kan de lösas upp med en liten dusch universalspray, som exempelvis CRC 5-56 eller WD-40.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Att tvätta med skum har blivit populärt de senaste åren. Stora fördelen är att rengöringen ligger kvar länge, utan att rinna av.

Stressa inte

Avfettningsmedel och de medel som används mot bromsdamm behöver tid på sig att verka. Att spruta på lacken och sedan spola direkt efter är bara slöseri.

Låt medlen verka i 5–10 minuter, dock utan att torka ut. Därför är det bäst att rengöra bilen i en tvätthall eller i skugga.

Värme påverkar också. Är det minusgrader så är det nästan meningslöst att avfetta en bil. Ännu ett skäl till att stå i en tvätthall med spolplatta.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Använd redskap och rengöringsmedel som är utvecklade för att användas på bilar. Inget från städskrubben!

Inget från städskrubben

Brukar du tvätta bilen med diskmedel och såpa? Fel-fel-fel!

Använd inga produkter från hemmets städskrubb. Såpa har alldeles för högt pH-värde och vissa diskmedel kan skada plastglas på bilen (strålkastare, baklampor).

Och du får absolut INTE använda en grov disksvamp för att få bort insekter och fläckar på lacken! Då är det stor risk för repor.

Lättare tvätt med vax 

Att vaxa bilen är nästan en utdöd kunskap hos moderna bilägare. Vilket verkligen är synd, en blank yta är inte bara snygg utan smutsen har också svårare att fastna.

Känner du dig stressad är snabbvax en hyggligt bra kompromiss. Snabbvax brukar gå att lägga direkt på en blöt lack, efter tvätt och innan torkning. Låt torka och polera torrt med en mjuk duk. Snabbvax har inte så långvarigt skydd som konventionellt vax men hjälper bra till nästa tvätt.

Proffsrekond? Absolut! Brukar kosta några tusenlappar men ger som regel ett riktigt bra och långvarigt skydd. Efter en lackpolering blir det påtagligt enklare att tvätta bilen.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Lite knepigt att komma åt, men en ren vindruta är viktigt för säkerheten.

Putsa rutorna

När solen tittar fram brukar det bli uppenbart att glasrutorna också blivit smutsiga. Ta dig besväret att putsa rent på insidan, det höjer trafiksäkerheten då du minskar risken att bli bländad av sol eller mötande bilars strålkastare.

Varför blir rutorna så smutsiga på insidan? Det beror på mjukgörande kemikalier i bilens plastinredning. Den ”dunstar” och fastnar på rutorna, vilket i sin tur gör att smuts fastnar.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Bromsdamm och smuts är mycket enklare att få bort med en högtryckstvätt.

Högtryckstvätt är bra

Att få rent en bil utan högtryckstvätt är svårt och det tar tid. Du jobbar så mycket effektivare med en högtryckstvätt.

Speciellt en vintersmutsig bil är svår att få ren utan högt tryck på vattnet. Då minskar också risken för att smuts ligger kvar i skrymslen, smuts som sedan kan leta sig fram och repa lacken när du tvättar med svampen.

Du behöver inte köpa en högtryckstvätt utan leta upp en gör-det-själv tvätthall som har sådana. Vill du veta mer om högtryckstvättar har vi en guide hos vår systersajt Våra Hem.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Syntetiska, moderna torkdukar suger upp massor av vatten. Du torkar rent snabbt och lätt.

Torka snabbt

Efter tvätt behöver du torka rent lacken. Hur snabb du behöver vara beror på mängden kalk i vattnet.

På vissa ställen i Sverige, speciellt för de som har egen brunn, kan det vara väldigt mycket kalk i vattnet. Då blir det nästan omöjligt att tvätta bilen hemma – vilket ju inte alltid är så miljösmart heller.

Förr använde man sämskskinn (stavas ibland sämskinn) för att torka rent. Men idag finns syntetiska torkdukar som är helt överlägsna de gamla skinnen.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn.Fågelträck är frätande och måste sköljas bort så snabbt det går, annars kan det bli bestående märken i lacken.

 

Fler guider:


Så får du bort insekter från bilen – snabbt och skonsamt

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Rätt däcktryck sparar tusenlappar – och miljön

Välj bilverkstad fritt och spara tusenlappar

 

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn, Wellkept, rekond.En professionell lackpolering ger en fantastisk glans, men gör också bilen mycket lättare att hålla ren. 

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn. Se till att hålla rent tvättsvampen. Reporna uppstår när man klämmer smutskorn mellan svamp och lack. Rengör noga, eller köp en ny till nästa tvätt.

Automattvätt, maskintvätt, borsttvätt, handtvätt, manuell, högtryckstvätt, avfettningsmedel, kallavfettning, sämskskinn, torkfläckar, bilschampo, snabbvax, vax, spolplatta, miljöhänsyn. En sådan här hobbymaskin kostar bara ett par hundralappar och gör det betydligt roligare att göra rent lacken innan vaxning.