Så får du bort insekter från bilen – snabbt och skonsamt

Så får du bort insekter från bilen – snabbt och skonsamt

Lästid: 4 min

Sommartid innebär att massor av insekter fastnar i fronten på bilen. De är svåra att få bort och gör du fel kan det bli repor. Men följ våra 5 tips så blir det mycket lättare att tvätta bort insekterna.

Text: Pär Brandt

Det går inte att undvika. Kör du bil sommartid så blir fronten och vindrutan pepprad av insekter.

Att i efterhand får bort alla döda insekter är inte lätt. Uppgivna bilägare skrubbar kanske med skursvamp eller använder starka rengöringsmedel – då kan det gå illa!

Nedan har vi samlat våra 5 bästa tips för att få bort alla döda insekter på ett skonsamt sätt, utan att skada bilen.

Hinner du inte vaxa hela bilen så vaxa åtminstone fronten och backspeglarna.

1. Polera och vaxa

Kommer du ihåg att dina föräldrar vaxade sin bil för att skydda lacken? En bortglömd kunskap, som många borde förnya.

Genom att rengöra, polera och vaxa billacken blir ytan inte bara snygg utan också slät. Och då fastnar inte insekterna. I de flesta fall räcker det med vatten och en mjuk svamp för att snabbt få bort alla döda insekter.

Känns det jättejobbigt att vaxa hela bilen kan du ”fuska” genom att bara fokusera på front, grill och backspeglarna. Vindrutan bör du inte vaxa, det kan bli konstiga reflexer som försvårar nattkörning.

Snabbvax har inte så lång hållbarhet, men kan läggas på blöt lack efter tvätt (även automattvätt) och snabbt poleras ut med mikrofiberduk. Tar bara några minuter och gör det mycket enklare att få bort insekterna.

Bästa skyddet får du genom att göra en professionell lackbehandling. Då poleras lacken med maskin och en lackförsegling ger ett långvarigt skydd.

Stannar du för att ta bort insekter på vindrutan så gnugga även försiktigt i fronten och på backspeglarna.

2. Ta bort insekterna direkt

De döda insekterna är en grym mix av äggviteämnen, proteiner, blod och hårda skalrester. När den får torka in så sitter det hårt – väldigt hårt!

Därför gäller det att få bort insekterna så snabbt som möjligt. Stannar du för att tanka eller göra rent vindrutan så använd även svamp och vatten i fronten.

Kommer du hem och har många insekter i fronten så kan det vara väl spenderade minuter att försöka tvätta rent så gott det går. Det sparar tid nästa gång bilen ska göras ren.

Tyvärr är det inte så lätt att undvika sol och fartvind, som gör att insekterna torkar fast. Läs vidare så berättar vi hur du får bort intorkade insekter. 

Var extra försiktig med strålkastarna, de har glas av plast som lätt repas.

3. Blötlägg – ha tålamod

De insekter som dött mot din bil är alltså en seg mix av proteiner, blod och hårt skal. Den går att lösa upp, men det krävs en del tålamod.

Det finns flera medel på marknaden som löser upp insektsrester. Men de behöver verka under en relativt lång tid och om din bil står i solen torkar vätskan snabbt ut. Försök alltså att ställa bilen i skugga.

Men är det sommar och varmt så torkar rengöringsmedel ut även i skuggan. Därför är vårt råd att ”blötlägga”.

Spruta på insektsrengöringsmedel på bilen och lägg sedan en (eller flera) blötlagda frottéhandukar över fronten. Låt dessa ligga på i en eller helst flera timmar, häll på vatten om handduken torkar.

Efter blötläggning kan du förhoppningsvis, och relativt enkelt, spola bort de uppmjukade insekterna utan att behöva använda något mer än vatten och en tvättsvamp. Har du tillgång till varmvatten så hjälper det också till att lösa upp insekterna.

En automattvätt går så snabbt att insekterna inte hinner lösas upp.

4. Var försiktig

Insekter har ett ”yttre skelett”, till skillnad mot de flesta däggdjur. Det här hårda skalet är något som du inte ska skrubba bort, då kan det bli repor i lacken.

Det är lätt hänt att bli frustrerad och använda kökssvampen för att få bort insekterna. Men då är risken mycket stor att du också gör repor i lacken. Försök istället att blötlägga (se punkt 3 ovan).

5. Använd rätt rengöring

Det finns flera medel som är konstruerade för att ta bort insekter på bilar. Flertalet av dessa är effektiva och framför allt skonsamma.

Insektsborttagningsmedel är alltså bra men deras förmåga att lösa upp insekterna handlar mycket om att inte torka ut och att kunna verka långvarigt. Använd gärna råden i punkt 3.

Det viktiga i sammanhanget är att inte använda några andra rengöringsmedel, till exempel från städskrubben hemma (såpa är absolut förbjudet på bilar, liksom aceton). I värsta fall kan du orsaka fläckar och skador på bilen.

 

Fler guider för bilägare:

 

Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

 

Spruta på insektsborttagningsmedel och lägg ett par blöta handdukar över fronten. Vänta en timme, sedan är det mycket enklare att få bort insekterna.