Volvo slutar med dieselbilar – sista tillverkas i början av 2024

Volvo slutar med dieselbilar – sista tillverkas i början av 2024

Lästid: 2 min

Omsvängningen till elektriskt går snabbt, det deklarerar Volvo Cars idag: ”Vi lägger inte längre en enda krona av vår FoU-budget på att utveckla nya förbränningsmotorer.” I början av nästa år tillverkas den sista Volvon med dieselmotor.

Text: Pär Brandt

Precis som många andra biltillverkare var Volvo Cars tveksamma till elbilar. Men Tesla visade att det fanns en marknad och utvecklingen gick inte längre att bromsa.

I mitten på augusti meddelade Volvo att man slutar sälja bilar ”utan sladd” (klicka för att öppna artikeln i ett nytt fönster). Även de populära Cross Country-modellerna försvann, eftersom ingen av dessa har en hybridmotor.

Idag deklarerar Volvo nästa steg: i början på 2024 byggs den sista Volvomodellen med dieselmotor. Slutet på dieselepoken ligger alltså bara några månader bort.

”Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, lägre servicekostnader för våra kunder och nollutsläpp,” säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars. 

”Vi är helt fokuserade på att skapa en bred portfölj av förstklassiga, helt elektriska bilar som levererar allt som våra kunder förväntar sig av en Volvo – och är en viktig del av vårt svar på klimatförändringarna.”

För knappt 25 år sedan tillverkade Volvo sin första, egen dieselmotor. Nu är den epoken snart slut.

Snabb omställning

Volvo meddelar sitt beslut på Climate Week NYC, New York i USA. Enligt Volvo så behövs det brådskande åtgärder inför det klimatnödläge som kan inträffa, bland annat beskrivet i FN-rapporten ”Global Climate Stocktake”.

”Vad världen behöver nu, i denna kritiska tid, är ledarskap,” säger Volvos vd Jim Rowan. ”Det är hög tid för industrin och politiska ledare att vara starka och beslutsamma och leverera meningsfulla strategier och åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna.”

I början av 00-talet var Volvo en av de sista biltillverkarna att utveckla en egen dieselmotor. Vilket var hög tid då tre av fyra nya bilar som såldes i Europa på den tiden var en dieselmodell.

Bara för några år sedan var dieselmotorerna Volvos ”levebröd” och det om något visar hur snabbt omsvängningen gått.

Till 2030 planerar Volvo att endast sälja elbilar och till 2040 är målet att vara ett klimatneutralt företag. Ett närliggande delmål är att Volvo siktar mot att varannan såld bil 2025 ska vara en elbil.

 

Artiklar i samma ämne:

Volvo går över till laddbara bilar – slutar med enbart diesel eller bensin

Dystert årsrekord – dieseln kostar åter över 26 kr/l

Enkel metod ger dig en rejäl rabatt på nya Volvo EX30

Premiär för EX30 – Volvos snabbaste och mest miljöskonsamma modell

Lågkonjunktur förändrar bilhandeln – här är vinnare och förlorare

Premiär för Polestar 4 – hamnar mellan 2 och 3 men saknar bakruta

Polestar 2 får ny teknik, längre räckvidd och högre pris

Premiär: Helt nya Volvo EX90 – 7-sitsig och eldriven

Premiär för Polestar 3 – ”sportiga brorsan” till nya Volvo EX90