Blocket tillåter oseriösa bilhandlare – får svidande kritik av Råd & Rön

Blocket tillåter oseriösa bilhandlare – får svidande kritik av Råd & Rön

Lästid: 3 min

Blocket vill skapa en trygg handel för konsumenterna. Trots det tillåts mängder med oseriösa företag som ständigt lurar nya bilköpare. Konsumenttidningen Råd & Rön hävdar att Blocket tjänar miljoner på bilhandlare som struntar i reglerna.

Text: Pär Brandt

Blocket är Sveriges i särklass största annonsmarknad för bilar och ställer krav på sina annonsörer. Bilhandlarna måste till exempel följa ARN:s, Allmänna reklamationsnämndens, rekommendationer.

Men Blockets regler förutsätter att missnöjda bilköpare ”anmäler” oseriösa bilhandlare. Något som de flesta bilköpare är helt omedvetna om. Därför kan dessa tveksamma bilhandlare fortsätta att annonsera på Blocket och ständigt lura fler och fler konsumenter.

Konsumenttidningen Råd & Rön uppmärksammar detta i en ny artikel, som är öppen för alla att läsa. Rubriken lyder ”Blocket tjänar miljoner på oseriösa bilhandlare.” (klicka på länken för att läsa i nytt fönster).

I sin granskning hittar Råd & Rön drygt 2.000 Blocket-annonser från 84 oseriösa bilhandlare som finns med på ”Svarta listan” som grundar sig på ARN:s beslut.

Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin säger att man agerar, men behöver förstahandsinformation från kunderna.

Blocket hjälper köparna

De oseriösa bilhandlarna hos Blocket är en liten minoritet. Det handlar om cirka 2 procent av det totala utbudet. Men de är ändå tillräckligt många för att orsaka mycket elände för de bilköpare som drabbas.

Enligt Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin så agerar man efter kundernas klagomål när företagen inte följer ARN:s beslut.

”Vårt mål är att vi så långt som möjligt hjälper både säljaren och köparen att komma överens och att lösa tvisten på så sätt,” säger Jessica Cervin till Råd & Rön.

”Däremot gör vi inte kontroller för att undersöka vilka företag som förekommer hos ARN. Vi arbetar bara med förstahandsinformation från en eller flera parter i ett fall,” säger Jessica Cervin.

Knyt inte näven i fickan, ta kontakt med Blocket om du är missnöjd med bilhandlaren.

Så här måste du göra

Blocket kräver alltså att bilhandlarna följer ARN:s beslut. Men eftersom Blocket bara agerar på förstahandsinformation så innerbär det att bilköparen måste informera. Någon egen, aktiv uppföljning av ARN:s beslut har inte Blocket.

Om en bilköpare köpt en bil via en annons hos Blocket och det sedan uppstått en tvist – som avgjorts via ARN – så måste Blocket informeras. Först därefter kan Blocket agera och söka en lösning mellan bilhandlaren och köparen.

Skulle inte den oseriösa bilhandlaren vilja medarbeta till en lösning med bilköparen så kan Blocket stänga av företaget. Enligt Blockets Jessica Cervin handlar det om ”en handfull” företag.

En handfull oseriösa och avstängda bilhandlare låter ju inte så mycket, jämfört med de 84 företag som Råd & Rön hittade i sin granskning. Förklaringen kan vara att flertalet missnöjda bilköpare helt enkelt inte känner till Blocket regler.


Källa:


Råd & Rön: Blocket tjänar miljoner på oseriösa bilhandlare

 

Liknande artiklar:

 

Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontrol

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?