Fisker Sverige begärt i konkurs – inga garantier för svenska ägare

Fisker Sverige begärt i konkurs – inga garantier för svenska ägare

Lästid: 2 min

Krisdrabbade Fisker är nere för räkning och nu har den svenska generalagenten begärts i konkurs. För svenska Ocean-ägare försvinner nybilsgarantin och värdet rasar i botten.

Text: Pär Brandt

Svenska generalagent Fisker Sweden AB begärdes i konkurs i fredags, något som Carup var först med att berätta. Om inte företaget kan rekonstrueras ser det mycket dystert ut för de som köpt en ny Fisker Ocean.

Det är Fisker Sweden som står för nybilsgarantin och service samt garantier skulle utförts av Mekonomen. Det avtalet hänger nu i luften efter konkursansökan.

Att reparera en Fisker Ocean blir svårt och förmodligen kostsamt då tillgången på reservdelar är osäker. Det har fått svenska försäkringsbolag att dra öronen åt sig och flera vägrar att erbjuda annat än trafikförsäkring (obligatoriskt). 

Om det inte går att teckna en vettig bilförsäkring så blir bilägandet något av en rysk roulette. Skulle en skada uppstå så får hela reparationen bekostas av ägaren.

Fisker, Sweden, AB, konkurs, konkursansökan, Ocean, elbil, 200 ägare, Sverige, nybilsgaranti, service, reservdelar, prisrabatt, försäkring, värdeminskning, skrotvärde.Nej, det blev ingen "Clean Future" för Fisker i Sverige. Bild från eCarExpo i Solna, 2023.

Omöjlig att sälja

I Sverige finns cirka 200 Fisker Ocean registrerade. Hur många som ägs av personer eller företag utanför Fisker Sweden är okänt, sannolikt är det en hel del bilar som fortfarande står osålda hos generalagenten.

Utan nybilsgaranti, serviceverkstad, mjukvaruuppdateringar och möjlighet att försäkra ser framtiden mycket osäker ut för de som äger en Fisker Ocean. 

Ett annat dråpslag för bilägarna är värdeminskningen. Även om Fisker på slutet erbjöd ett rabatterat pris som låg 30–40 procent under listpris så var det ändå ingen god affär.

Att beräkna rätt pris på en begagnad Fisker Ocean blir svårt och i praktiken handlar det om att hitta en köpare. Finns det någon idag som vill köpa Ocean för något mer än obetydligt över skrotvärdet?

 

Fler artiklar i ämnet:

 

Fisker i konkurs – osäkert läge för 200 svenska Ocean-ägare

Kinesiska bilar – även Volvo och Polestar – straffas med höjda tullar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

Efter lång försening – nu har Volvo startat produktionen av EX90

Tesla följer trenden och sänker priserna – elbilarna blir allt billigare

Här byggs Volvos sista dieselbil – en epok på 45 år är avslutad

Volvo byter namn till EX40 och EC40 – samt inför 442 hk Black Edition

Rabattkrig och kampanjpriser – nu kan du göra ett klipp!

Premiär för EX30 – Volvos snabbaste och mest miljöskonsamma modell

Dyster prognos för 2024 – Volvo tappar och elbilarna minskar

Elbilarna bromsar in – goda chanser att pruta och fynda