7 enkla tips för att skydda bilen från inbrott och stöld

7 enkla tips för att skydda bilen från inbrott och stöld

Lästid: 5 min

Att få inbrott i bilen – eller hela bilen stulen – är en mardröm som tyvärr drabbar många. Men det finns några enkla knep för att minska sannolikheten för stöld och inbrott. Här är våra 7 bästa tips!

Text: Pär Brandt

Att krossa en ruta och tömma bilen på allt värdefullt tar bara några sekunder. Men sedan kostar det dig många timmar att reda ut och flera tusenlappar i självrisk.

Blir bilen stulen är risken stor att den snabbt försvinner ut ur landet och aldrig återfinns. Cirka 8.000 bilar stjäls varje år.

Antalet stölder ur bil är många fler, runt 50.000 per år. 

För att inte bli en del av denna tråkiga statistik har vi samlat 7 tips som varken är speciellt krångliga eller dyra. Så här lurar du tjuven!

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Det tar bara några sekunder, sedan är din väska eller laptop borta.

1. Töm bilen

Lämnar du kvar en väska, mobil eller dator i bilen är risken stor att det blir inbrott. Kan låta som självklart, men chansa aldrig även om du ”bara är borta i 5 minuter”.

För att göra det extra tydligt att här finns inget att stjäla så kan du även öppna handskfacket.

En stulen mobil, dator eller surfplatta brukar inte ersättas av hemförsäkringen. Skador från ett inbrott, som en krossad ruta, ersätts av bilens hel- eller halvförsäkring.

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Vakta bilnyckeln noga, det är den biltjuven letar efter.

2. Vakta nyckeln

Moderna bilar är (nästan) omöjliga att stjäla utan nyckel. Därför sker en stor andel av alla bilstölder efter att tjuven först stulit nyckeln.

Du ska aldrig förvara en bilnyckel i ett omklädningsrum eller i ytterkläderna som du hänger upp på arbetsplatsen. Ha alltid koll på bilnyckeln, lika bra koll som på mobilen.

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Radiosignalen från nyckeln kan blockeras – då förblir bilen olåst.

3. Kontrollera låsningen

Att låsa och låsa upp bilen med ett knapptryck på nyckeln är bekvämt. Men den radiosignal som nyckeln skickar iväg utgör en säkerhetsrisk.

Det är nämligen inte allt för svårt att bygga en radiosändare som skickar ut ett kraftfullt ”brus” på samma våglängd som nyckeln. Så även om du trycker på knappen blir det en signal som bilen inte uppfattar – och förblir då olåst.

Tekniken används ibland vid stormarknader och köpcentra där bilägare rör sig mellan butikerna. När kusten är fri kan tjuvarna tömma de olåsta bilarna på sitt innehåll.

Ta därför för vana att känna på dörrhandtaget innan du lämnar bilen. Är den verkligen låst?

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Tändningsnyckeln kan – och bör – skyddas.

4. Nyckeln i plåtburk

Det låter som en skröna men en plåtburk kan förhindra bilstöld. Sant!

Bilar som har funktionen ”keyless entry” – de låser upp sig när föraren är tillräckligt nära bilen – kan stjälas av tjuvar som har rätt utrustning. Det förutsätter dock att bilen står parkerad ganska nära ytterdörren, men det är ofta fallet för de som bor i villa.

Biltjuvarna chansar på att tändningsnyckeln till bilen förvaras i ytterkläderna, som brukar hänga innanför ytterdörren. Eller kanske ligger på en byrå, eller hänger på en nyckelkrok.

Med en speciell teknisk utrustning letar tjuvarna upp signalen från nyckeln och förstärker den så att den räcker mycket längre än den normalt gör. Lyckas försöket så låser bilen upp centrallåset och sedan går det även att sätta sig bakom ratten, starta motorn och köra iväg.

Motmedlet mot den här typen av bilstöld är enkel: lägg nyckeln i en plåtburk med plåtlock. Då kan inte radiosignalen ta sig ut och heller inte förstärkas. Gör på samma sätt med de reservnycklar som finns.

Det finns även speciella små ”påsar” som är tillverkade för att ge samma blockering av radiosignalen. Googla på ”keyless + skydd” så hittar du dessa.

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.För jobbig att forcera, därför väljer tjuven en annan bil.

5. Använd rattkrycka

Äldre bilar hade så uselt stöldskydd att en rejäl rattkrycka var det enda som avskräckte biltjuvar.

Numera används olika digitala metoder, kallas immobiliser, för att bilen inte ska gå att starta. Tyvärr går dessa att överlista, om tjuvarna har goda kunskaper och rätt utrustning.

Rattkryckan må vara gammaldags, men den är avskräckande och gör att tjuven letar efter en enklare bil att stjäla. Välj en rattkrycka som är testad och godkänd av Stöldskyddsföreningen. Brukar kosta kring tusenlappen. 

bildekal stöldmärkning SSFStöldmärkningen är mycket diskret, nästan osynlig.

6. Stöldmärk rutorna

Den här metoden är – precis som rattkryckan – lite bortglömd numera. Men att märka bilrutorna gör att biltjuvarna väljer ett annat objekt, det blir för dyrt och krångligt att byta ut alla rutor.

Stöldskyddsföreningen, SSF, säljer bilrutemärkning för några hundralappar. Den utförs med en schablon där registreringsnumret utgörs av små perforerade hål som fylls med en etsande vätska. 

Märkningen är diskret och syns bara svagt på rutan. Därför följer det med ett par SSF-dekaler att fästa på rutans insida.

Märkningen är enkelt att utföra själv. En annan metod är att använda DNA-märkning, då ökar chansen att få tillbaka stöldgods.

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Kör in bilen i garaget, då minskar risken för stöld och inbrott.

7. Parkera i garage

Har du möjlighet är det en stor fördel att parkera i garage, där bilen inte syns.

De flesta biltjuvar drar sig för att både göra inbrott i ett villagarage och sedan lägga tid på att öppna bilen. Detta eftersom de flesta villalarm även brukar omfatta garaget.

Parkerar du utanför ditt hus rekommenderas någon typ av rörelsedetektor som tillfälligt tänder extrabelysning och lyser upp parkeringen. Biltjuvar gillar inte lampor som tänds och släcks, det drar till sig uppmärksamheten och kanske är det någon som ringer polisen.

De ligor som ägnar sig åt att stjäla bildelar resonerar på samma sätt. De vill jobba ostört på en bil som står utomhus, helst utan insyn.

Guide, bilinbrott, bilstöld, biltjuv, knep, tips, larm, rattkrycka, bilförsäkring, hemförsäkring, självrisk, stöldmärkning, garage, SSF, upplyst, immobilizer, keyless.Aluminiumfolie skyddar nyckeln, men blir lite opraktiskt i längden. En liten "väska" som blockerar radiosignalerna är en bättre lösning.

Fler guider för bilägare:

 

Självriskförsäkring kan spara tusenlappar varje år – så här gör du

Många myter om bilbränder – här är de vanligaste orsakerna

Vilket är bäst, maskintvätt eller manuell tvätt? Här är svaret!

Så får du bort insekter från bilen – snabbt och skonsamt

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Rätt däcktryck sparar tusenlappar – och miljön

Välj bilverkstad fritt och spara tusenlappar