Tesla fortsätter priskriget – sänker Model Y med 55.000 kr

Tesla fortsätter priskriget – sänker Model Y med 55.000 kr

Lästid: 3 min

Nu ökar pressen på svensk bilhandel. Tesla fortsätter sitt rabattkrig och sänker priset på Model Y med upp till 55.000 kronor. Kommer de andra biltillverkarna att följa efter?

Text: Pär Brandt

För nästan exakt ett år sedan sänkte Tesla priserna på både Model 3 och Model Y. Beroende på modell sjönk priserna med 150.000–70.000 kronor.

Det skapade en chockvåg genom hela bilhandeln där begagnade elbilar tappade motsvarande i värde. Flera andra biltillverkare tvingades följa efter och sänka sina priser, senast var det Volkswagen som kröp till korset (klicka för att läsa mer i nytt fönster).

Nu är det alltså dags igen. Tesla har fått tuff konkurrens av kinesiska BYD – som även vuxit snabbt i Sverige – och vill förmodligen inte tappa marknadsandelar.

Sänkt pris är bra för de som är på väg att beställa en Tesla Model Y. Men det är mindre kul för de som nyligen köpt sin bil och nu får se andrahandsvärdet falla.

Model Y är den enda Tesla-modellen som prissänkts just nu. Övriga ligger kvar på samma nivå som förut. 

Priser Tesla Model Y från och med 17 januari 2024
Tesla-modell Nytt pris Sänkning Tidigare pris Räck-vidd
Model Y RWD 534.170 kr 40.000 kr 574.170 kr 455 km
Model Y Long Range AWD 614.170 kr 55.000 kr 669.170 kr 533 km
Model Y Performance AWD 664.170 kr 45.000 kr 709.170 kr 514 km

Sveriges mest sålda bil

Att Tesla skulle sänka priserna var inte helt oväntat. Dels på grund av konkurrensen från BYD men också för att Tesla nyligen sänkte priset på Model Y i Kina.

Från Kina kommer också rykten och spionbilder på en kommande uppgradering av Model Y, ett ”facelift” som man säger i bilbranschen. I höstas fick Model 3 ett facelift med bland annat förbättrad aerodynamik, vissa kosmetiska förändringar, bättre bullerdämpning och ändrad interiör.

Model Y är Teslas populäraste bilmodell. I Sverige var Model Y den mest sålda bilmodellen 2023 (16.400 registreringar) och detsamma gäller för Europa (255.800 bilar) samt många enskilda länder och regioner.

Tesla Model Y tillverkas i samtliga fyra fabriker, två i USA och en vardera i Tyskland samt Kina.

Tesla Model Y säljer bra i hela världen och är Sveriges mest sålda bilmodell.

Leta efter bra pris

När Tesla sänkte priserna för ett år sedan ledde det till en skakig värdering av begagnade elbilar. Priserna kunde variera kraftigt mellan olika handlare.

Efterfrågan på elbilar har minskat samtidigt som tillgången förbättrats. För två år sedan rådde det brist på elbilar och andrahandsvärdet var skyhögt – ibland högre än när bilen var ny.

Numera är värdeminskningen hos elbilar större än den hos konventionella bilar med diesel- eller bensinmotor. Det beror på snabb teknikutveckling som får 3–4 år gamla elbilar att framstå som ”gammalmodiga”. Men Teslas prissänkningar och god tillgång har också bidragit till lägre priser.

Är du på väg att köpa ny elbil kan det vara en god idé att inte rusa iväg och köpa första bästa som erbjuds. Om fjolåret upprepar sig kan det bli en oro i bilbranschen som resulterar i nya kampanjer och prissänkningar. Det kan även resultera i generösa erbjudande för de som vill privatleasa.

De av er som tänker slå till på en begagnad elbil ska också ha lite is i magen. Priserna kan variera och som spekulant ska man inte vara rädd för att pruta. Håll ögonen öppna för en riktigt bra affär!

Artiklar i samma ämne:

 

Dyster prognos för 2024 – Volvo tappar och elbilarna minskar

Tesla når ny milstolpe i Europa – men orosmolnen hopar sig

Tesla dumpar priserna igen – rabatt på över 200.000 kronor

Teslas batterier har lång livslängd – längre än bilen

Tesla sänker priserna igen – som mest med 56.000 kronor

Tesla sänker priserna med upp till 150.000 kronor

Tesla Model Y stjäl kungakronan – Europas och Sveriges mest sålda bilmodell