Däcktest avslöjar skrämmande skillnader – köp inte farliga däck!

Däcktest avslöjar skrämmande skillnader – köp inte farliga däck!

Lästid: 4 min

Den tyska bilistorganisationen ADAC har testat sommardäck och upptäckt skrämmande skillnader i säkerhet. Men det finns också stor variation i livslängd – inköpspris är bara en del av den totala driftkostnaden.

Text: Pär Brandt

Alla däck må vara runda och svarta, men de har väldigt olika prestanda. Den tyska bilistorganisationen ADAC har testat inte mindre än 50 olika sommardäck. Många mycket bra och säkra, men tyvärr också en hel del riktigt usla däck.

De tre sommardäck som ADAC ger de bästa betygen till är:

  • Goodyear Efficient Grip Performance 2
  • Continental PremiumContact 6
  • Michelin Primacy 4+

Sämst betyg får dessa sommardäck:

  • Evergreen EH 226
  • Riken Road Performance
  • DoubleCoin DC99
  • Premiorri Solazo

Testdimension är den mycket vanliga 205/55 R16 91 V. Siffran 91 är en beteckning för last, i det här fallet 615 kilo. V står för hastighetsklass 240 km/h.

Det är på blöta vägar som de livsfarliga skillnaderna i bromssträcka blir tydliga.

Farligt dåliga däck

Det finns flera viktiga saker man kan lära sig efter att ha läst ADAC:s test av sommardäck. Viktigast är förstås de mycket stora skillnaderna i säkerhet – speciellt när det gäller bromssträcka.

Flertalet däck presterar en hyggligt kort bromssträcka på torr asfalt. De stora skillnaderna uppstår när det regnar, alltså blöta vägar.
Däcket med kortast bromssträcka på våt väg är Continental PremiumContact 6, som från 80 km/h stannade efter endast 34 meter. Sämsta däcket var DoubleCoin DC99, som behövde 59 meter!

På den punkt där bilen med Continental-däck stod stilla passerade bilen med DoubleCoin-däck i över 50 km/h. Om en fotgängare eller cyklist blir påkörd i 50 km/h leder det med all sannolikhet till en dödsolycka.

Läs gärna föregående stycke en gång till. Enbart ditt val av däck kan vara skillnaden mellan en incident och en dödsolycka!

Nedan ser vi en tabell som visar de 10 bästa däcken, enligt ADAC. En låg siffra = ett bra betyg.

ADAC sommardäcktest 2023
Plats Tillverkare / däcknamn Betyg
1 Goodyear Efficient Grip Performance 2 2,0
2 Continental PremiumContact 6 2,0
3 Michelin Primacy 4+ 2,1
4 Bridgestone Turanza T005 2,3
5 Nokian Tyres Wetproof 2,3
6 Falken ZIEX ZE310 ECORUN 2,3
7 Continental UltraContact 2,3
8 Kumho Ecsta HS52 2,4
9 Hankook Ventus Prime4 2,5
10 Nexen N'Fera Primus 2,5

Satsa på kvalitet

Lärdom nummer 2 efter tyska ADAC:s sommardäckstest är att de riktigt usla däcken förvisso är billigare än premiumdäcken, men så värst mycket billigare i inköp är de inte. Flertalet av de mest usla däcken säljs i Sverige.

Eftersom många av de dåliga däcken dessutom slits snabbt – och ibland också rullar tungt – så blir totalekonomin dålig. Inköpspriset är bara en av tre faktorer som påverkar totalekonomin, minst lika viktigt är bränsleförbrukningen (hur lätt däcket rullar) samt hur snabbt däcket slits ner.

Två av de däck som uppvisar bäst säkerhet, och mycket lågt slitage, är Michelin Primacy 4+ samt Continental UltraContact. Även testvinnaren Goodyear Efficient Grip Performance 2 har ett lågt slitage och därmed lång livslängd.

Continental PremiumContact 6 får mycket bra betyg hos ADAC och de som letar efter sådana däck upptäcker att efterföljaren Continental PremiumContact 7 nu finns ute på marknaden. Hittar man ”7:an” i rätt dimension är det ett bättre val. Nya modellen innebär också att ”6:an” kan få ett lägre pris, vilket ger dig chansen till ett riktigt bra köp.

Här har vi de bästa däcken, enligt ADAC. Högerklicka på bilden för att öppna i ny, större version. Eller "Spara i bilder" (iPhone).

Billigast och bäst

Bland de 10 däck i topp kan man notera att samtliga inte bara har säkra egenskaper och låg miljöpåverkan – de bullrar också måttligt. Bullervärdet ligger på 67–71 dB. Tystast är Falken ZIEX ZE310 ECORUN och Nokian Tyres Wetproof.

Söker man ett däck med bästa sammanlagda bedömning, men vill pressa ned prislappen, då är Kumho Ecsta HS52 ett bra val. I dimensionen 205/55 R16 91 V kostar det 929 kronor. Nexen N'Fera Primus, som hamnade på 10:e plats, kostar 899 kronor.

I toppgänget är Michelin Primacy 4+ ett av de dyrare däcken, kostar 1.369 kronor. Men det har i gengäld en mycket bra livslängd så totalekonomin blir ändå god. Alla priser är hämtade från Dackonline.se.

Däcken är bilens enda kontakt med vägen. Satsa på kvalitet!

Prestanda och miljö

Det som är nytt med årets sommardäcktest är att ADAC också väger in klimatpåverkan, som står för 30 procent av betyget. Säkerhetsegenskaperna står för 70 procent av betyget.

Varför blev det då just 50 sommardäck i årets test? Jo, för att ADAC:s däcktester firar 50-årsjubileum i år. ADAC testar även vinterdäck och alla tester finns samlade på den här länken (klicka för att öppna i nytt fönster)
Precis som förut är ADAC:s däcktest öppet och gratis att läsa. Om skoltyskan är lite rostig så kan man med fördel använda den översättningsfunktion som finns hos många webbläsare.

Tabellerna översätts dock inte, eftersom det är en bild, och därför har vi gjort en liten tysk ordlista i botten av artikeln.

Det man ska tänka på är det sammanlagda betyget (”Gesamturteil”) är uppbyggt så att en låg siffra är bra. De bästa sommardäcken får till exempel betyget 2,0. De sämsta har betyg över 5,0.

 

Källa:
 

ADAC test 50 sommardäck 205/55 R16

ADAC:s alla däcktester:
 


Fler artiklar om däck:

Behöver du nya sommardäck? Här är allt du måste veta!

Guide: Så köper du dina däck online – och sparar pengar

Dags för sommardäck – dessa regler och datum gäller

Rätt däcktryck sparar tusenlappar – och miljön

 

Liten tysk ordlista:

Reifenlabel = EU däcketikett
Nachhaltigkeit = hållbarhet
Geräusch = buller
Effizienz = effektivitet
Reifenabrieb = däckslitage
Umweltbilanz = miljöbalans
Trockene Fahrbahn = torr väg
Nasse Fahrbahn = våt väg
Fahrsicherheit = körsäkerhet
Gesamt urteil = Sammanlagd bedömning
Betyg Gut = Bra däck, rekommenderas
Betyg Befriedgend = Tillfredsställande bra
Betyg Ausreichend = Tillräckligt bra
Betyg Mangelhaft = Otillräckliga däck