Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare
Nyhet
13 Jul 2022

Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare

Lästid: 4 min

Transportstyrelsen vill minska problemen kring mätarskruvade bilar och även manipulation av avgasrening. Målet är att konsumenterna ska bli bättre skyddade från 1 mars 2023. Eller så använder du redan nu Biluppgifters smarta app!

Årsmodell, mätarställning och skick är de viktigaste faktorerna som bestämmer värdet på en begagnad bil. En låg mätarställning kan öka priset med flera tiotusentals kronor – vilket är en stor frestelse för bedragare.

Ni som använder Biluppgifters smarta app (eller sajt) vid köp av begagnade fordon vet redan hur lätt det är kontrollera historiken. Mätarställningen registreras vid den årliga besiktningen och då syns det tydligt om körsträckan ändrats sedan föregående besiktning.

Hos Biluppgifter.se går det även att se servicetillfällen, ägarbyten, fordonsdata, göra skuldkontroll och se vem som är ägare. En av de senaste funktionerna är att man även kan få en lista på vilken utrustning som bilen fick när den tillverkades.

I april 2021 gav regeringen i uppdrag till Transportstyrelsen att begränsa manipulation av mätarställning på fordon.

Regeringen ville också få fram åtgärder som förhindrar att avgasreningen försämras – något som framför allt för lastbilar kan innebära stora besparingar.
Regeringens initiativ kom efter att Biluppgifter, vid upprepade tillfällen via media, varnat för att mätarskruvade fordon är ett omfattande och till stora delar dolt problem. Förutom att konsumenter blir lurade så påverkar bedrägerierna även trafiksäkerheten.

Så här ser det ut hos Biluppgifter.se. Fordonet har vid senaste besiktningen ”tappat” 12 000 mil – vilket det varnas för med texten: ”Fordonet har avvikande miltalshistorik”.

Använd Biluppgifters app

Transportstyrelsen är nu klar med sin utredning och föreslår flera förändringar för att minska bedrägerierna och manipulation av fordonsutrustning.

Förslaget innebär att besiktningsprotokollet ska innehålla tre tidigare uppgifter om mätarställning vid besiktning. En ny punkt i protokollet är att en eventuell avvikelse i mätarställning ska noteras och fordonsägaren ska bli informerad om detta av besiktningspersonalen. Ungefär på samma sätt som man idag får reda på fel som behöver åtgärdas.

Däremot vill Transportstyrelsen inte kriminalisera ändring av mätarställning, något som flera politiker krävt. Sverige är ett av få länder inom EU där manipulation av mätarställning inte är olagligt.

Avgasfusk ska förbjudas

Nästan alla moderna dieselmotorer har sedan ett antal år en avgasrening som arbetar med ett tillsatsämne, AdBlue. Tekniken infördes först på lastbilar. Transportstyrelsen kallar detta förbrukningsmedel för ”reagens”.

För ett lastbilsåkeri utgör priset för AdBlue en betydande del av de totala driftkostnaderna. Normalt sett går det inte att köra ett fordon utan tillsats av AdBlue men med speciella knep och elektroniska hjälpmedel går det att ”lura” motorstyrningen.

Utan AdBlue blir avgasreningen kraftigt försämrad. För en lastbil kan det handla om 30 gånger högre utsläpp av kväveoxider, NOx. En personbil utan partikelfilter kan släppa ut upp till 150 gånger högre utsläpp, jämfört med ett fungerande filter.

Transportstyrelsens utredning föreslår att ett förbud införs att använda motorfordon utan ”reagensmedel”. Det görs genom nya paragrafer i avgasreningslagen. Det ska även blir förbjudet att sälja och marknadsföra anordningar för manipulation av avgasreningen.

I straffskalan för brott mot avgasreningslagen ska ingå böter och fängelse.

Mätarfusk är bedrägeri

Att sälja ett fordon med manipulerad mätarställning, utan att berätta det för köparen, är bedrägeri. Kanske till och med grovt bedrägeri.

Problemet är att en åklagare har väldigt svårt att i efterhand bevisa – bortom allt möjligt tvivel – att det fanns en kunskap och ett bedrägligt uppsåt hos säljaren. Det finns gott om fungerande bortförklaringar, som vi inte ska tipsa om här.

Det är därför de flesta EU-länder har kriminaliserat ändring av körsträcka på fordon. Man har även förbjudit innehav av utrustning som kan användas för att ändra mätarställningen.

Att manipulera mätarställningen går snabbt och enkelt, om man har utrustningen som kopplas in via bilens diagnosuttag. På mindre än en minut går det att sänka körsträckan från exempelvis 22 000 till 8 000 mil och därmed öka värdet på en bil med kanske 50 000 kronor!

Dolt problem – hur stort?

Mätarskruvade bilar är vanligt förekommande, men omfattningen är svår att fastlägga på ett säkert sätt. Tyska bilistorganisationen ADAC har hävdat att så mycket som en tredjedel av alla bilar i Tyskland blivit mätarskruvade minst en gång.

Transportstyrelsen hävdar att 35 procent av alla fordon med felaktig mätarställning har manipulerats. Resten beror på felavläsningar och ”varvningar” (vilket inte är ovanligt på lastbilar när man passerar 100 000 mil).

När Biluppgifter gjorde en kontroll 2019 fann man 114 000 bilar i Sverige med felaktig mätarställning, jämfört med tidigare besiktning. Den verkliga siffran kan dock vara betydligt högre, inte minst på leasingbilar där körsträckan manipuleras ofta för att dölja fusket.

Sent ska syndaren vakna

Hur är det då möjligt att manipulera mätarställningen på ett fordon utan att myndigheter reagerar? En självklar fråga, men svaret är inte lika enkelt.

Från 2010 och framåt fanns det faktiskt en kontrollpunkt vid besiktning som innebar att mätarställningen kontrollerades mot föregående besiktning. Om körsträckan var lägre blev fordonet underkänt. Lätt som en plätt!

Men relativt få fordon underkändes på den här punkten och därför togs kontrollpunkten bort i maj 2018. Sedan dess har det alltså varit fritt fram för bedragare att fuska, utan att besiktningspersonalen reagerar på en ändrad mätarställning.

Om besiktningspersonalen gör en felaktig avläsning, och skriver in en lägre körsträcka, sker det ingen åtgärd hos Transportstyrelsen. Felet finns kvar i databasen, oavsett orsak.

Från 1 mars 2023 blir det ändring. Sent ska syndaren vakna.

LÄS ÄVEN:

AdBlue dieseltillsats kan ta slut – påverkar hela samhället

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Dela på Facebook : Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare Dela på Twitter : Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare Dela på Linkedin : Tuffare tag mot fusk, bedragare och skruvade mätare
Mer läsning i Nyheter
Stenhård kritik: ”Skrotningspremien är ett monumentalt feltänk”

Stenhård kritik: ”Skrotningspremien är ett monumentalt feltänk”

30 Sep 2024

Regeringens bonus till elbilar fick mycket kritik när den presenterades. Och nu har vi facit, första månaden betalades bonus till bara 24 personer. Med nuvarande budget räcker skrotningspremien i 87 år!

Installera laddbox hemma – enkelt och smidigt

Installera laddbox hemma – enkelt och smidigt

16 Sep 2024

Ladda din bil hemma på ett bekvämt och säkert sätt med högkvalitativa laddboxar från Charge Amps, Zaptec, Wallbox och CTEK Njord Go. Beställ laddbox till din elbil eller laddhybrid av oss. Vi gör professionella laddboxinstallationer i hela Sverige.

Jeep Avenger – Årets Bil 2023 – floppar i Euro NCAP krocktest

Jeep Avenger – Årets Bil 2023 – floppar i Euro NCAP krocktest

12 Sep 2024

Med bara tre stjärnor gör Jeep Avenger ett rejält magplask. Lika dåligt gick det för Dacia Duster och Suzuki Swift. Men säkerheten är i topp hos Passat, Superb, Kodiaq, Impreza, Crosstrek, Q6, G6 och Explorer.

Mest lästa
Dags för sommardäck – dessa regler och datum gäller

Dags för sommardäck – dessa regler och datum gäller

19 Mar 2025

Över hela Sverige rullar våren fram och därmed är det dags för sommardäcken. Men vilka regler och datum gäller för hjulskiftet? Finns det undantag? Häng med så förklarar vi allt i den här guiden!

Så väljer du bäst och billigast sommardäck – läs testerna

Så väljer du bäst och billigast sommardäck – läs testerna

11 Mar 2024

Tiden för sommardäck närmar sig och kanske behöver du köpa nya? Se till att göra ett bra val – då får du de bästa och säkraste egenskaperna samtidigt som det går att spara pengar.

Guide: Så mycket ska det kosta när du reparerar bilen

Guide: Så mycket ska det kosta när du reparerar bilen

26 Aug 2024

Hur mycket kostar reparationen? I den här guiden får du lära dig vilka regler som gäller när du begär en offert hos bilverkstaden. Som konsument ska du kräva din rätt och inte bli lurad!