Varnar för vanligt fel – som har en enkel lösning!

Varnar för vanligt fel – som har en enkel lösning!

Lästid: 4 min

Fel på bromsar är det vanligaste felet vid besiktning. Att reparera bromsarna kan bli kostsamt. Men det finns ett enkelt knep som du kan använda för att hålla dina bromsar i gott skick.

Text: Pär Brandt

Bilprovningens statistik från 2023 visar att problem med bromsarna är den vanligaste orsaken till ett underkänt resultat vid besiktning. Ofta är det smuts eller rost som gör att bromsarna inte fungerar som de ska.

Att åtgärda bromsarna är oftast inte svårt. Men det är tidskrävande att demontera, borsta rent eller slipa och även smörja upp bromskomponenter.

Varje timme på verkstaden är dyrbar, det vet vi ju. Räkna med minst 700 kronor per timme och ibland det dubbla på en märkesverkstad.

Men det finns ett enkelt knep för att ”motionera” bromsarna och hålla dom i gott skick: bromsa hårt! Vid en rejäl inbromsning rör sig bromsoken så långt det går och gnider då bort beläggningar.

Försök få in en rutin att bromsa hårt minst en gång i veckan, gärna varje gång du kör bilen. Men titta först i backspegeln så att ingen bakom blir överraskad.

Skivbroms, handbroms, bil, elbil, besiktning, Bilprovningen, reparera, underhålla, motionera, verkstad, timpris, ombesiktning.Så här hårt behöver du inte bromsa. Men nyp till rejält en gång, gärna varje dag.

Bilprovningen tipsar

"Många bilister är omedvetna om att det är viktigt att regelbundet motionera bilens bromsar och använda parkeringsbromsen för att förebygga att brister uppstår," säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Per-Anders Blommefors har några enkla tips för att bilföraren själv ska kunna underhålla bilens bromsar och förebygga vanliga fel:

• Gör kontrollerade och lite kraftigare inbromsningar ibland. Det är bra för bromsbelägg och bromsskivor.

• Ta för vana att använda parkeringsbromsen regelbundet.

Skivbroms, handbroms, bil, elbil, besiktning, Bilprovningen, reparera, underhålla, motionera, verkstad, timpris, ombesiktning.Smuts och framför allt rost gör att skivbromsarna kan kärva.

Saltet förstör

En starkt bidragande anledning till att bromsar rostar är saltet på vintervägarna i Sverige. Saltvattnet tar sig in nästan överallt och bidrar till att korrosionen snabbt accelererar.

Rosten gör att bromsoken och bromsbeläggen inte kan röra sig som de ska och ibland fastnar. Det kan leda till ojämn bromsverkan.

Vid vanlig körning bromsar de flesta förare ganska mjukt och då rör sig inte bromsdelarna speciellt mycket. Det här är mycket mera påtagligt hos elbilar där man istället försöker återvinna bromsenergin genom att låta elmotorerna ”bromsa” (elmotorn blir istället en generator).

På en elbil används knappt de fysiska bromsarna vid hjulen. Därför är det extra viktigt för er som kör elbil att verkligen göra en rejäl inbromsning då och då.

En del elbilar använder trumbromsar på bakhjulen och det är en mera inkapslad konstruktion där saltvattnet inte tränger in lika enkelt som i skivbromsar. En del tester som gjorts visar att trumbromsar förmodligen är mindre benägna att skadas av rost.

Skivbroms, handbroms, bil, elbil, besiktning, Bilprovningen, reparera, underhålla, motionera, verkstad, timpris, ombesiktning.Dra åt handbromsen varje gång du parkerar.

Använd handbromsen

I detta sammanhang får vi inte glömma bort handbromsen. Det är en helt mekanisk konstruktion (ett lagkrav) och där brukar det ingå en stålvajer som löper inne i ett ytterhölje.

Den här konstruktionen är dömd att rosta, kanske redan efter ett par års användning. Om inte handbromsen används regelbundet är det stor risk för att rost försämrar funktionen, kanske rostar reglage och vajer så hårt att de helt fastnar.

Många bilar har idag automatlåda och när man stannar läggs växelväljaren i läge P – alltså parkering. Bilen står därmed still, oavsett om det lutar upp eller ner.

Men även på en bil med automatlåda måste parkeringsbromsen fungera och när besiktningspersonalen rycker i spaken är det kanske första gången på ett år. 

Även om du egentligen inte behöver så ska du ändå använda handbromsen på en bil med automatlåda av två skäl:

• Motionera handbromsen och undvika att delarna rostar ihop.

• Automatlådan kan skadas mycket allvarligt om din bil blir påkörd när den står parkerad. ”Stoppet” i transmissionen består av en liten stålkonstruktion som inte tål en rejäl smäll, utan då bryts den sönder. För att reparera behöver transmissionen lyftas ut och demonteras – vilket blir dyrt!

Samma sak gäller för elbilar, som inte har någon traditionell transmission. Även om handbromsfunktionen ”bara” består av en elektrisk knapp så använd den vid parkering. Den här funktionen varierar mellan biltillverkare, hos många modeller aktiveras handbromsen automatiskt.

Skivbroms, handbroms, bil, elbil, besiktning, Bilprovningen, reparera, underhålla, motionera, verkstad, timpris, ombesiktning.Ser snyggt ut när allt är nytt, men redan efter några år har rosten förändrat allt.

Många bilar har fel

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2023 visar att var tredje bil (33,6 procent) fick anmärkningar. Var femte bil hade så allvarliga fel att det ledde till ”en 2:a”, det vill säga ombesiktning.

”Det är uppseendeväckande att så många personbilar har allvarliga fel när de besiktas,” säger Per-Anders Blommefors på Bilprovningen. 

”Det tyder på att det rullar en hel del bilar på våra vägar med brister vilket känns oroväckande och bekräftar behovet av kontinuerlig kontroll för att förebygga olyckor och öka trafiksäkerheten.”

Personbilar besiktigas första gången när de är 3 år, för andra gången när de är 5 år och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

 

Artiklar i liknande ämnen:

Nya krav vid besiktningen ska avslöja mätarfusk på fordon

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

Skivbroms, handbroms, bil, elbil, besiktning, Bilprovningen, reparera, underhålla, motionera, verkstad, timpris, ombesiktning.Trumbromsar har nästan varit bortglömda, men sedan några år används de allt oftare på elbilar. Den inkapslade konstruktionen är inte lika känslig för saltade vintervägar.