Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Lästid: 3 min

Tiotusentals svenska bilägare har fått hemskickat något som ser ut som en faktura, vilket fått många att känna sig tvingade att betala. Nu varnar Konsumentverket för företaget DinBilGaranti. Sedan juni 2022 har man fått in nästan 400 anmälningar.

Text: Pär Brandt

Förlängd fabriksgaranti – det är väl bra? Jo, det låter bra, men får du ett brev från företaget DinBilGaranti så råder Konsumentverket dig att verkligen syna erbjudandet noga. Framför allt ska du inte känna dig tvingad att betala.

Först som sist måste vi vara helt tydliga när det gäller namnet DinBilGaranti. Namnet ligger mycket nära den stora återförsäljaren Din Bil Sverige, som erbjuder sina kunder garantier. Din Bil Gruppen anser att DinBilGaranti gör ett varumärkesintrång och vidtar åtgärder mot detta.

Konsumentverket har undersökt metoder att stoppa utskicken från DinBilGaranti och skydda bilägarna. Bakom företaget ligger bolaget European Warranties Limited, registrerat i Storbritannien. Det försvårar tillsyn och rättsliga åtgärder, enligt Konsumentverket.

Struntar i NIX-spärren

Konsumentverket har sedan juni 2022 mottagit 382 anmälningar mot DinBilGaranti. Flera som anmält har uppfattat erbjudandet som en faktura som ska betalas.

”Många anmälare reagerar på att det felaktigt påstås vara fråga om en förlängning av tidigare eller löpande garanti,” säger Cecilia Tisell, Konsumentverkets generaldirektör och Konsumentombudsman. ”Flera har även reagerat på att ’erbjudandet’ ser ut som en faktura som man måste betala.”

DinBilGaranti har även hanterats av NIX-nämnden, då fem anmälare ansett att företaget struntat i den reklamblockering som konsumenter begärt. NIX-nämndens sekreterare Mattias Grundström uttalade sig i januari 2023:

”DinBilGaranti AB har därför brutit mot 21 § marknadsföringslagen genom att skicka adresserad reklam till fem konsumenter som är införda i NIX adresserat,” skriver Mattias Grundström.

Betyget för DinBilGaranti hos Trustpilot är uruselt. 98 procent ger lägsta betyget, 1 stjärna.

Risk för ekonomisk skada

Enligt Konsumentverket så bedömer man att DinBilGaranti har orsakat och fortfarande orsakar konsumenter betydande problem. Myndigheten ser också att problemen med DinBilGaranti innebär en överhängande risk för ekonomisk skada för konsumenter.

För två år sedan kritiserade Konsumentverket ett annat företag, Svenskt Fordonsskydd Ltd, med ett i stort sett identiskt erbjudande. Då fick man in över 800 anmälningar.

Svenskt Fordonsskydd hade då gjort utskick till över 2 miljoner (!) bilägare. Även den gången var företaget svårt att påverka då det var baserat i Hong Kong.

Svenskt bankgironummer

Det bankgironummer som finns längst ner på erbjudande från DinBilGaranti är registrerat på företaget G Distribution AB i Haninge. G Distribution AB har ingen redovisad omsättning och inga anställda.

G Distribution AB ägs till 100 procent av företaget Aktieutveckling i Öland AB, med samma adress som G Distribution AB. 2021 redovisade Aktieutveckling i Öland AB en omsättning på 325.000 kronor och hade en vinstmarginal på 94 procent.

Läs mer hos Konsumentverket:

Konsumentverket varnar för företaget DinBilGaranti

 

Fler artiklar i liknande ämne:

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?