Bränslepriserna faller – lägsta nivån på över ett halvår

Bränslepriserna faller – lägsta nivån på över ett halvår

Lästid: 2 min

Kanske borde du tanka bilen nu för så här låga priser har vi inte sett på över ett halvt år. Dieseln ligger under 23 kronor per liter och bensin kostar ”bara” runt 18:50 kr/l. Och ännu lägre priser kan det bli nästa år!

Text & foto: Pär Brandt

Bränslepriserna har verkligen varit en berg och dalbana de senaste två åren. Höga priser har varit extra betungande då många redan har en ansträngd ekonomi med galopperande inflation och skyhög ränta.

Men just nu känns det lite bättre, även om det är långt kvar till att vi kan benämna bränslet som ”billigt”.

Som vi kan se på bilden längst upp går det idag att tanka diesel på en automatstation för 22:81 kronor per liter och bensinen är nere på 18:44 kr/lit.

Det är en rejäl nedgång. Bara för två månader sedan kostade dieseln över 26 kronor per liter och bensinen närmade sig 22 kr/lit. Så lågt bensinpris som nu har vi inte sett sedan december 2022. Dieseln har varierat ännu mer och låg på de här nivåerna senast i maj 2023.

Att världsmarknadspriset på olja sjunkit sägs ha att göra med konflikten mellan Israel och Hamas. Efter flera veckors stridigheter har inte konflikten spridit sig till fler länder – något som många befarade. Men eskalerar konflikten, eller det blir mer politiska oro på annat håll, då kan det mycket väl bli högre oljepriser igen.

Kommer du ihåg hösten 2022? Högsta priserna någonsin på bränsle, i Sverige.

Ytterligare sänkningar

De högsta bränslepriserna hade vi för ganska exakt ett år sedan. Då kostade dieseln runt 28:50 kronor och bensinen låg strax över 22 kronor.

För att dieselpriset ska sjunka ännu mera från dagens nivå krävs att reduktionsplikten minskas, alltså att andelen biobränsle blir mindre. Det är något som regeringen – med stöd av sverigedemokraterna – har utlovat.

Förutom att reduktionsplikten ska minska ska även skatten sänkas på bensin och diesel. Hur det här faller ut i verkligheten återstår att se.

Skattesänkningen ska ske efter årsskiftet och reduktionsplikten ska minska under 2024. I bästa fall kan det innebära att dieselpriset sänks med nära 6 kronor per liter, och bensin blir nästan 2 kr/l billigare.

Lägre bränslepriser kan även bidra till att pressa ner inflationen och det kan i sin tur leda till att Riksbanken sänker sin styrränta.

Lägre bränslepriser kan innebära flera hundralappar mindre när man fyller full tank.

Artiklar i samma ämne:

 

Dystert årsrekord – dieseln kostar åter över 26 kr/l

Bränslepriserna fortsätter nedåt – lägsta på över ett år

Volvo slutar med dieselbilar – sista tillverkas i början av 2024

Lågkonjunktur förändrar bilhandeln – här är vinnare och förlorare

Passa på i höst - nu är privatleasing riktigt hett igen

Diesel och bensin stiger – välj rätt bränsle för din nästa bil

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Dyster prognos för diesel – dags att välja annat?

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp