Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Lästid: 2 min

Om din bil används av någon som har skulder kan den bli utmätt. Att du som ägare inte har något med skulderna att göra spelar ingen roll – bilen övergår till kronofogden.

Text: Pär Brandt

När poliser stoppar ett fordon handlar det sällan om att ”bara” kolla körkortet. Trafikkontroller är viktiga för att polisen ska upptäcka brott och identifiera kriminella.

Den senaste tiden har distansutmätning blivit ett effektivt verktyg för att driva in obetalda skulder. Polisen kan agera i Kronofogdens namn, så att säga, sedan en lagändring sommaren 2022 – vilket SVT Nyheterna berättat om.

Allt fler bilar blir utmätta för att betala skulder och det innebär att även hederliga bilägare måste akta sig. Om någon lånat ut ett fordon till en person med skulder kan bilen ändå bli utmätt – trots att föraren inte själv står som ägare.

Lagändringen innebär att Kronofogden nu drar in cirka 6 miljoner kronor i månaden via distansutmätningar. Förutom fordon kan det handla om dyrbara klockor, smycken, väskor, verktyg, kontanter, med mera, som följer med i bilarna.

Obetalda skulder? Då kan polis och kronofogde mäta ut bilen.

Hårda nypor

Att polisen och kronofogdar kan driva in många miljoner kronor varje månad beror på begreppen ”besittning” och ”utsökningsbalken”.

Har man en bil i besittning innebär det att man har nycklar och tillgång till bilen. Reglerna i utsökningsbalken beskriver hur staten kan ta ut exempelvis skatt, böter och avgifter. Reglerna är formulerade så att staten kan gå rätt långt för att få in sina pengar.

Låt oss ta ett exempel:

En man har stora skulder och vill inte betala dessa. För att undgå utmätning skriver han över sin bil på hustrun. Hon är formellt ägare, men mannen fortsätter att använda bilen som förut. Han har alltså bilen i besittning.

Om mannen stoppas i en poliskontroll görs det rutinmässigt kontroll av skulder. Dessa upptäcks och polisen gör en distansutmätning av bilen.

Som laglydig medborgare kan man förstå att staten vill få in sina skulder och har skarpa verktyg för detta.

Men som bilägare gäller det verkligen att tänka efter vem man eventuellt lånar ut sin bil till. Är det en person med skulder kan du förlora bilen!

Källa: 
SVT Nyheter: Kronofogden utmäter bilar som aldrig förr – därför är det möjligt


Artiklar i liknande ämnen:

 

Blocket tillåter oseriösa bilhandlare – får svidande kritik av Råd & Rön

Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontrol

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?