Ökända bilföretag toppar Råd & Röns skamlista – har du koll?

Ökända bilföretag toppar Råd & Röns skamlista – har du koll?

Lästid: 3 min

”Kasta direkt i papperskorgen!” Det är uppmaningen från Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg. Det ser ut som en faktura du måste betala, men är en ren bluff. Årets skamlista har tyvärr flera företag med anknytning till bilar.

Text: Pär Brandt

Konsumenttidningen Råd & Rön har publicerat sin årliga ”skamlista”. Det är företag som borde skämmas för sina bedrägliga metoder men ändå fortsätter att lura bilägare och konsumenter.

Listan visar hur många gånger ett företag anmälts till Konsumentverket. Och tyvärr är det flera företag på skamlistan som har anknytning till bilar. Av de 7 företag som toppar skamlistan är det 4 som riktar sig till bilägare.

På förstaplats hittar vi ökända DinBilGaranti, som vi har varnat om förut (klicka för att läsa artikeln i nytt fönster). Företaget har blivit anmält till Konsumentverket 633 gånger på ett år.

DinBilGaranti erbjuder en påstådd förlängning av fabriksgarantin och erbjudandet är utformat som en faktura – vilket gör att många bilägare känner sig tvingade att betala.

Konsumentverket har försökt hitta metoder att stoppa utskicken från DinBilGaranti men inte lyckats. DinBilGaranti har även visat sig strunta i den reklamblockering som hanteras av NIX-nämnden.

Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg är väldigt tydlig med hur utskicken från DinBilGaranti ska hanteras:

”Kasta direkt i papperskorgen!”

Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg. Foto: Råd & Rön.

Hotar med inkasso

På andraplats ligger bilvärderingssajten Cardata, anmält 248 gånger. Där luras bilägare att acceptera villkoren för värderingen men utan att tydligt informeras om att tjänsten kostar 185 euro (2.090 kronor).

Efter den så kallade värderingen får bilägaren en faktura som måste betalas, annars skickar Cardata den vidare till inkasso. Cardata hotar även med att skicka tvisten vidare till Europadomstolen.

Konsumentverkets råd är att genast bestrida fakturan, och hur det går till finns beskrivit på deras hemsida (klicka för att öppna i ett nytt fönster).

Svenska Garantier är ett företag som tog över kundregistret efter kritiserade Svenskt Fordonsskydd. Företaget är anmält 109 gånger till Konsumentverket under 1 år.

Erbjudandet från Svenska Garantier går ut till fordonsägare och påminner om DinBilGaranti. En skillnad är att Svenska Garantier samarbetar med bilhandlare och den vägen hittar nya kunder.

Även när det gäller Svenska Garantier så har Konsumentverket gett råd till bilägare som känner sig lurade, klicka för att öppna i nytt fönster.

Hur många miljoner om året drar DinBilGaranti in genom att skrämma svenska bilägare? Rätt många, förmodligen.

Var vaksam

Det fjärde företaget på Råd & Röns skamlista som riktar sig till bilägare är Paydrive, anmält 49 gånger. De erbjuder en bilförsäkring som grundar sig på faktisk körsträcka, vilket registreras via en box som ansluts till bilen.

Paydrives bilförsäkring är uppenbarligen svår att förstå och hantera eftersom många bilägare är väldigt missnöjda. Hos Trustpilot får Paydrive betyget 2,7, där 1,0 är det lägsta betyget (klicka för att öppna i nytt fönster).

Den uppmaning som Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg riktar till bilägare är att vara kritisk till de erbjudande som man får, inte minst via post. Som bilägare gäller det också att se upp med namnen på de företag som erbjuder liknande tjänster. De skumma affärsmetoderna dyker ofta upp med nya namn.

En annan bra idé är att googla på företagsnamnet och även besöka sajter som exempelvis Trustpilot där konsumenter och användare satt betyg. Alla betyg under 4,0 är att betrakta som mindre bra och hamnar betyget under 3,0 ska man vara mycket försiktig.


Mer information:

TV4 Nyhetsmorgon: Här är företagen som toppar skamlistan

Råd & Rön: Skamlistan – här är företagen flest klagar på


Liknande artiklar:

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?