Billigare bränsle till årsskiftet – skatt och biobränsle sänks

Billigare bränsle till årsskiftet – skatt och biobränsle sänks

Lästid: 2 min

Riksdagen har beslutat att sänka skatten på diesel och bensin samt minska reduktionsplikten. Ändringarna gäller från årsskiftet och det kan innebära att bensinpriset sjunker med 2:50 kr/l och dieseln kan bli hela 6 kronor billigare per liter! Eller så blir sänkningen betydligt lägre ...

Text & foto: Pär Brandt

Den nya regeringen gick till val förra hösten med löften om kraftigt sänkta bränslepriser. Ett drygt år senare ser de löftena ut att omsättas i konkret politik.

Både bränsleskatt och reduktionsplikt ska sänkas med början 1 januari 2024. Reduktionsplikten innebär att bränslet måste ha en viss inblandning av biobränsle, vilket framför allt ger ett betydligt högre dieselpris.

Riksdagen har röstat om regeringens förslag om sänkt skatt och minskad reduceringsplikt. Förslaget klubbades som väntat men det blev ändå dramatiskt. Regeringens förslag vann med bara en röst, 148 mot 147 röster!

Kommer ni ihåg för ett år sedan? Prisrekord på diesel och bensin.

Kraftig sänkning

Bensinskatten ska sänkas till årsskiftet. Bensinen sänks med 75 öre/iter och dieselskatten höjs något med 15 per liter.

Men den stora sänkningen sker med minskad reduceringsplikt som nu går ner till EU:s minimumkrav – det vill säga 6 procent. Det biobränsle (7,8 procent) som används till bensin är etanol och där blir prisskillnaden bara runt 50 öre per liter.

Men den nuvarande reduktionsplikten för diesel är hela 30,5 procent och där kan sänkningen till 6 procent innebära cirka 5 kronor billigare pris per liter.

Exakt hur de här prisskillnaderna faller ut i praktiken beror förstås på hur bränslebolagen väljer att prissätta. Kombinationen av både sänkt skatt och minskad reduktionsplikt kan bli stor. Men flera av bränslebolagen har meddelat att sänkningen förmodligen blir lägre än vad många hoppas på då det till och med kan uppstå brist på dieselbränsle. Preem har varnat för att den så kallade "vinterdieseln", som bara säljs i Norden, kan bli en bristvara.

En annan viktig faktor är världsmarknadspriset, som styrs av efterfrågan och produktion. Som vi sett under våren har det varit kraftiga variationer. Dieseln har pendlat mellan 23–26 kr/l och bensinen mellan 18:50–22 kr/l.

Osvuret är alltså bäst och först vid årsskiftet vet vi vilka priser som gäller.

 

Liknande artiklar:

 

Bränslepriserna faller – lägsta nivån på över ett halvår

Dystert årsrekord – dieseln kostar åter över 26 kr/l

Bränslepriserna fortsätter nedåt – lägsta på över ett år

Volvo slutar med dieselbilar – sista tillverkas i början av 2024

Lågkonjunktur förändrar bilhandeln – här är vinnare och förlorare

Passa på i höst - nu är privatleasing riktigt hett igen

Diesel och bensin stiger – välj rätt bränsle för din nästa bil

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Dyster prognos för diesel – dags att välja annat?

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp