Blocket kastar ut oseriösa bilhandlare som struntar i ARN:s beslut

Blocket kastar ut oseriösa bilhandlare som struntar i ARN:s beslut

Lästid: 4 min

Bilhandlare som struntar i kundernas klagomål och reklamationer får det allt tuffare. Sedan i höstas använder Blocket en tvingande metod som slänger ut oseriösa företag.

Text: Pär Brandt

De allra flesta bilhandlare driver en seriös verksamhet. Vilket är lönsamt i långa loppet då nöjda kunder kommer tillbaka.

Men sedan finns det undantag. Tyvärr.

En liten minoritet bilhandlare verkar ha som affärsidé att luras. De struntar i att följa besluten från Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och har kunnat fortsätta bluffa nya kunder, utan konsekvenser.

Tills nu. Äntligen har Blocket agerat och satt press på de oseriösa bilhandlarna. De handlare som inte följer ARN:s beslut – eller på annat sätt löser sina tvister med kunderna – blir helt enkelt utslängda från Blocket.

Eftersom köp- och säljsajten Blocket är helt dominerande i Sverige slår det hårt mot de oseriösas verksamhet. Utan annonser på Blocket är det väldigt svårt att nå nya kunder.

Bilhandlare, reklamationer, Blocket, tvist, blockar, oseriösa, företag, Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konsument, Råd&Rön, Jessica Cervin, kundsäkerhetschef. Vad händer om bilhandlaren inte följer ARN:s beslut? Då sätter Blocket hårt mot hårt. Foto: Blocket. 

Svarta listan

Konsumenttidningen Råd & Rön har på flera sätt uppmärksammat och ”hängt ut” oseriösa bilhandlare. Bland annat med Svarta listan där tyvärr motorbranschen utmärker sig med flest företag.

De vanligaste fallen som ARN tar upp handlar om konsumenter som köpt en begagnad bil med dolda fel, som bilhandlare sedan inte vill åtgärda. Handlaren vill heller inte häva köpet.

Allmänna reklamationsnämnden är en statlig myndighet som opartiskt prövar tvister mellan konsumenter och företag. Besluten är dock inte bindande, som i en domstol, och oseriösa företag kan välja att strunta i ARN och får ingen påföljd.

Däremot har de företag som är anslutna till branschorganisationerna MRF eller SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) lovat att följa ARN:s beslut. Gör de inte det blir företaget uteslutet ur organisationen.

Bilhandlare, reklamationer, Blocket, tvist, blockar, oseriösa, företag, Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konsument, Råd&Rön, Jessica Cervin, kundsäkerhetschef.Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

Blockad av Blocket

När Råd & Rön i höstas granskade vilka bilhandlare som inte följde ARN:s beslut fann man 84 bilhandlare som annonserade på Blocket. Trots att de struntade i kundernas reklamationer kunde de alltså fortsätta sin verksamhet via annonser på Blocket.

Blocket lovade då Råd & Rön att själva, aktivt, se till att de företag som inte följde ARN blev kontaktade. Tidigare hade Blocket endast agerat då konsumenter hörde av sig med klagomål.

Blockets agerande startade i oktober 2023 och nu har man gått igenom alla de företag som fanns med på listan, vilket Råd & Rön berättar om i en artikel.

”Sedan oktober, när vår nya policy infördes, har vi kontaktat alla handlare som klandrats av Arn och där beslutet fattats under 2023,” säger Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket till Råd & Rön.

”En stor del av ärendena är lösta och vi har fått in intyg på att man nått en lösning. Men det finns också en del handlare som vi har stängt av.”

Blockets mål var att få till en lösning vilket man lyckades med i de flesta fall. Men ett 20-tal bilhandlare vägrade att nå en uppgörelse och de är nu avstängda från annonsering på Blocket. Ytterligare ett tiotal handlare kan stängas av, men där avvaktar man beslut i tingsrätten.

Bilhandlare, reklamationer, Blocket, tvist, blockar, oseriösa, företag, Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konsument, Råd&Rön, Jessica Cervin, kundsäkerhetschef. Att handla på Blocket ska vara tryggt och genom att blockera oseriösa bilhandlare har man tagit ett viktigt kliv.

Förstärkt konsumentskydd

Konsumentköplagen förändrades i maj 2022 för att ge ett starkare skydd för konsumenter.

När man köper en produkt från ett företag gäller konsumentköplagen. Till skillnad mot köp av privatperson, då gäller köplagen.

Konsumentköplagen ger ett starkt skydd – bättre än köplagen – och det är därför som många föredrar att köpa begagnad bil av en bilhandlare.

I konsumentköplagen sägs det bland annat att en bilköpare kan reklamera sitt köp i upp till tre år. Då kan bilägaren få ekonomisk ersättning, reparation eller häva köpet.

Under de första 24 månaderna efter bilköpet råder så kallad ”omvänd bevisföring”, enligt konsumentköplagen. Då är det bilhandlaren som måste bevisa att felet inte fanns på bilen vid köpet. Efter 24 månader är det bilägaren som ska bevisa att felet fanns från början. Detta kallas också för presumtionsregeln.

När den nya konsumentköplagen infördes förlängdes tiden för ”omvänd bevisföring” från 6 till 24 månader.

Bilhandlare, reklamationer, Blocket, tvist, blockar, oseriösa, företag, Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konsument, Råd&Rön, Jessica Cervin, kundsäkerhetschef. Går bilen sönder så regnar det alltid. Det är sedan gammalt.

 

Artiklar i samma ämne:

 

Ökända bilföretag toppar Råd & Röns skamlista – har du koll?

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?

 

Bilhandlare, reklamationer, Blocket, tvist, blockar, oseriösa, företag, Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konsument, Råd&Rön, Jessica Cervin, kundsäkerhetschef. "Nä, förstår du, det var kunden själv som fick bilen att gå sönder. Vi är heeelt oskyldiga!" Följ ARN:s beslut eller lös tvisten med kunden på annat sätt – annars blir du blockad av Blocket.