Blocket förstärker säkerheten – inför obligatoriskt BankID

Blocket förstärker säkerheten – inför obligatoriskt BankID

Lästid: 4 min

Från och med idag måste du ha BankID för att kunna annonsera eller kommunicera på Blocket. För användarna ökar tryggheten, hävdar Blocket, men samtidigt utestängs de som inte har BankID.

Text: Pär Brandt

Under en lång följd av år har annonssajten Blocket strävat efter att höja säkerheten och förhindra bedrägerier. Den senaste åtgärden är att från 1 juni införa ett obligatoriskt krav på att användare identifierar sig med BankID.

Kravet gäller för de som lägger in en annons på Blocket, oavsett kategori. Eftersom privatpersoners telefonnummer inte syns i annonstexten måste meddelande skickas – vilket är möjligt först efter att spekulanten identifierat sig med BankID.

”De senaste åren har vi stegvis ökat kraven på verifiering och vi har sett väldigt positiva resultat både i form av ökad trygghet och positiva reaktioner från våra användare,” säger Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

”Därför har vi nu valt att utöka kraven på verifiering med mobilt BankID till att gälla hela plattformen,” säger Jessica Cervin.

Guide, Blocket, 1 juni, måste, använda, BankID, obligatoriskt, säkerhet, annonsera, kommunicera, användarna, tryggheten, äldre, utestängs, bedragare, bedrägerier, sms, Jessica, Cervin.Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

BankID är enda alternativet 

Användandet av BankID är mycket utbrett i Sverige. BankID lanserades 2011 och idag används den elektroniska legitimationen av 99,4 procent av befolkningen mellan 18–67 år.

Det är framför allt äldre som varit tveksamma till olika appar och funktioner som finns i smarta telefoner. Mäter man användandet av BankID hos alla svenskar över 16 år så sjunker andelen användare till cirka 84 procent.

Man kan därför anta att det är en ganska stor grupp av äldre personer (över 67 år) som inte kommer att kunna sätta in annonser hos Blocket och heller inte kommunicera med annonsörer.

Förut gick det att verifiera sig med sms men den möjligheten finns inte kvar. Blocket erbjuder inga andra alternativ – nu är det enbart BankID som används.

Guide, Blocket, 1 juni, måste, använda, BankID, obligatoriskt, säkerhet, annonsera, kommunicera, användarna, tryggheten, äldre, utestängs, bedragare, bedrägerier, sms.Säkerheten på Blocket ökar genom att alla användare identifierar sig med BankID.

Betala aldrig handpenning

Att annonsörer och spekulanter kan skicka meddelande till varandra via Blockets tjänst är först och främst smidigt. Men det är också en viktig del av säkerhetsarbetet.

Meddelanden som skickas på Blocket är övervakade, vilket förmodligen inte många användare är medvetna om. Det handlar främst om en typ av AI-teknik som fått lära sig vissa ord, kombinationer av ord och fraser som bedragare brukar använda sig av.

När det gäller försäljning av bilar så kan det exempelvis handla om ordet ”handpenning”. Det är ett klassiskt sätt från bedragare att stressa fram en delbetalning av en bil som innebär att köparen får löfte om att bli först. Vilket naturligtvis inte sker, tvärtom kan bedragare stressa fram handpenning från många köpare innan deras kontantkort slutar fungera.

Den här övervakningen känner bedragarna till och de vill därför snabbt flytta över kommunikationen till sms, Messenger eller WhatsApp. Dessa plattformar har Blocket ingen kontroll över och bedrägeriet kan genomföras utan upptäckt.

Guide, Blocket, 1 juni, måste, använda, BankID, obligatoriskt, säkerhet, annonsera, kommunicera, användarna, tryggheten, äldre, utestängs, bedragare, bedrägerier, sms. Ett klassiskt knep som bedragare använder är att stressa fram en handpenning från spekulanten. "Swisha 10 procent så får du köpa bilen!"

Se upp på Marketplace

Den senaste tiden har Blocket genomfört flera viktiga förändringar för att öka tryggheten för användarna. Man har till exempel ”kastat ut” oseriösa bilhandlare som struntar i Allmänna reklamationsnämndens beslut (klicka för att läsa i nytt fönster).

Blocket har även förbjudit friskrivningar i annonstexter (klicka för att läsa i nytt fönster), ett gammalt knep som oseriösa bilhandlare använt i många år. Genom att ”råka skriva fel” så gick det att lura bilköpare, men det är inte längre tillåtet i Blockets annonser.

Även om Blocket anstränger sig kvarstår dock risken för att bli lurad i andra sammanhang. Facebook Marketplace har exempelvis inte samma upplägg som Blocket och polisen har i flera inlägg varnat deras användare för bedragare.

Det finns till och med speciella grupper på Facebook som varnar för falska annonser på Marketplace, en av dessa är ”Bedragare på Facebook”. Ser man stöldgods på Marketplace så uppmanar Facebook användarna att anmäla detta.

 

Fler artiklar i ämnet:

 

Blocket kastar ut oseriösa bilhandlare som struntar i ARN:s beslut

Blocket förbjuder friskrivningar – en seger för bilköparna

Polisen varnar bilägare – bedragare luras med nya metoder

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Polisen varnar för bedragare på Blocket – lurar bilsäljare med falsk banköverföring

Låna inte ut din bil – då kan polis och kronofogde mäta ut den

Ökända bilföretag toppar Råd & Röns skamlista – har du koll?

Konsumentverket varnar bilägare för ökänt företag – betala inte!

Motorbranschen är Svarta listans värsting – 84 företag trotsar ARN

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Många bilföretag på nya ”Svarta listan” – även Tesla

Nya krav vid besiktningen ska avslöja mätarfusk på fordon

Bilägare varnas för bedragare på telefon

Höjd leasingavgift var fel – ARN fattar vägledande beslut

Konsumentköplagen förstärks – bättre skydd för begbilar

Privatleasing blir allt dyrare – detta måste du tänka på

Maskinskadeförsäkringen är din bästa vän i nöden – har du koll?