Bränslepriserna fortsätter dyka nedåt – lägsta på 5 år

Bränslepriserna fortsätter dyka nedåt – lägsta på 5 år

Lästid: 3 min

Både bensin- och dieselpriset sänktes under måndagen och är nu de lägsta på 5 år! Passa på och tanka, längre fram kan bränslepriserna stiga uppåt igen.

Text: Pär Brandt

Drivmedelspriserna har verkligen varit en berg- och dalbana de senaste åren. Just nu är vi inne i ”dalen” då en liter bensin kostar kring 16:60 kr/lit och dieseln står i cirka 16:80 kr/lit hos bemannade stationer.

Det innebär att dieseln är nere på sitt lägsta pris sedan våren 2019. Och bensinen har inte varit så billig sedan sommaren 2021, rapporterar Vi Bilägare.

Det ska jämföras med våren 2022 då dieseln som mest kostade över 28 kr/lit och bensinen låg strax över 23 kronor per liter.

Omräknat till kronor så är det idag 560 kronor billigare att tanka full tank (50 liter) om man kör diesel och 320 kronor billigare för en bensinbil. Detta jämfört med priserna 2022. En väsentlig skillnad för de flesta bilister.

Bensinpris, dieselpris, sänktes, måndagen, lägsta, 5 år, tanka, bränslepriserna, bensinmack, världsmarknadspriset, råolja, oljeproducenterna, produktionen.Ve och fasa – kommer ni ihåg våren 2022? Skyhöga bränslepriser.

Låg efterfrågan

Anledningen till de låga bränslepriserna just nu är en låg efterfrågan på bensin och diesel. Världsmarknadspriset på råolja har sjunkit och det påverkar i förlängningen priset vid pump.

Men oljeproducenterna gillar inte att priserna sjunker för lågt och då brukar de minska produktionen. När nuvarande lager sålt ut så är det sannolikt aktuellt med en höjning av priserna.

Världsmarknadspriserna på energi förväntas öka när ekonomin går allt bättre, inte minst i USA där riksbanken Fed länge haft höga styrräntor för att dämpa inflationen. Nu är räntorna på väg nedåt och då snurrar de ekonomiska hjulen allt fortare.

Tidöpartierna vill höja reduktionsplikten (inblandningen av biodrivmedel) från 6 till 10 procent med början nästa år. Samtidigt vill man sänka drivmedelsskatten på bensin med 75 öre per liter och med 10 öre för dieseln.

Generellt kan alltså vi alltså förvänta oss något högre bränslepriser men i Sverige sjunker priset på bensin eftersom skatten sänks.

Bensinpris, dieselpris, sänktes, måndagen, lägsta, 5 år, tanka, bränslepriserna, bensinmack, världsmarknadspriset, råolja, oljeproducenterna, produktionen.Tankar du diesel idag är en full tank cirka 560 kronor billigare, jämfört med när det var som dyrast 2022.

Kan bli en kalldusch

Prisutvecklingen på flera års sikt är förstås vansklig att bedöma. Men ett orosmoln på himlen är EU:s nya utsläppsrättsystem ETS 2, Emissions Trading System 2. Det är ett nytt sätt att beräkna kostnaderna för utsläpp och det blir speciellt påtagligt på bränslepriserna.

Analysfirman Veyt, som är experter på just utsläppsmarknader, har i en rapport gjort bedömningen att bränslepriserna kan öka med 1:50 kr/lit redan 2027. Fyra år senare, 2031, kan ökningen vara 5 kr/lit. Något som Affärsvärlden rapporterat om.

EU vill öka kostnaderna för utsläpp stegvis och det kan innebära bränslepriser kring 40 kr/lit till 2040. Något som i så fall drastiskt ritar om bilhandeln. Läs mer i Bilköparguidens artikel från maj 2024: ”Ny EU-lag ökar bränslepriserna rejält: Kan bli en kalldusch

 

Fler artiklar i ämnet:

 

Tufft läge för bilhandeln – då kan du pruta och göra ett klipp

Rabattkrig och kampanjpriser – nu kan du göra ett klipp!

Tesla fortsätter priskriget – sänker Model Y med 55.000 kronor

Dyster prognos för 2024 – Volvo tappar och elbilarna minskar

Tesla når ny milstolpe i Europa – men orosmolnen hopar sig

VW sänker priserna på elbilar – blir det rabattkrig under 2024?

Elbilarna bromsar in – goda chanser att pruta och fynda

Bränslepriserna fortsätter nedåt – lägsta på över ett år

Volvo slutar med dieselbilar – sista tillverkas i början av 2024

Lågkonjunktur förändrar bilhandeln – här är vinnare och förlorare

Passa på i höst - nu är privatleasing riktigt hett igen

Diesel och bensin stiger – välj rätt bränsle för din nästa bil

Så finansierar du din bil – spara stora pengar

10 viktiga punkter du måste kolla vid köp av begagnad bil

Din nästa bil kan ha skulder – så gör du skuldkontroll

Priserna på begagnat går ner – detta måste du veta vid bilköp

Tesla dumpar priserna igen – rabatt på över 200.000 kronor

Tesla sänker priserna med upp till 150.000 kronor

Tesla Model Y stjäl kungakronan – Europas och Sveriges mest sålda bilmodell