Premiär: Nya VW Tiguan får längre räckvidd – och fysiska knappar

Premiär: Nya VW Tiguan får längre räckvidd – och fysiska knappar

Lästid: 4 min

I början på nästa år kommer tredje generationen VW Tiguan till Sverige. Designen är ny, laddhybriderna får bättre räckvidd och inredningen är kraftigt omarbetad. Bäst av allt: de fysiska knapparna återvänder!

Text: Pär Brandt

Livscykeln för en bilmodell är cirka 7 år. Sen är det dags för en helt ny bil, även om modellnamnet är detsamma.

Volkswagens storsäljare Tiguan premiärvisas nu i sin tredje upplaga, eller generation som man säger. Tekniskt bygger nya Tiguan på samma plattform som nya Passat (klicka för att läsa mer i ett nytt fönster) och därför känner vi igen en hel del av nyheterna.

De som vill ha ett lågt förmånsvärde fokuserar förmodligen på en laddhybrid och där ska Tiguan erbjuda två eHybrid-versioner med antingen 272 eller 204 hästkrafter i kombinerad systemeffekt. Den elektriska räckvidden ska vara upp till 100 kilometer, tack vare ett större batteri på 19,7 kWh.

Vilka motorer som kommer till Sverige är inte bestämt i detalj. Men Volkswagen Sverige säger att båda laddhybriderna kommer hit, liksom mildhybrid (bensin) samt någon version med fyrhjulsdrift. Däremot utlovar man ingen dieselmodell till Tiguan, vilket kanske har liknande skäl som Volvos beslut att sluta tillverka dieselbilar (klicka för att läsa mer i nytt fönster).

Fälgarna är upp till 20 tum på nya Tiguan.

Lika stor

Ser vi till det yttre så har nya Volkswagen Tiguan fått lite mjukare linjer och en front som delvis ansluter till designen hos elbilarna. Design är ju alltid subjektivt så där överlämnar vi betygsättningen till läsaren.

Den nya designen är i alla fall betydligt halare i luften. Föregångarens luftmotstånd på 0,33 är nu sänkt till 0,28.

Yttermåtten är i stort sett lika även om längden växer med 3 centimeter till 454. Axelavståndet är samma som hos föregångaren, 268 centimeter, vilket borde innebära ungefär samma kupéutrymme.

Takhöjden är förbättrad med en extra centimeter fram och bak. Bagageutrymmet har vuxit och mäter nu 652 liter, en ökning med 37 liter, under insynsskyddet.

Pekskärmen är stor, nästan för stor.

Snyggare inredning

De stora förändringarna hittar vi istället i interiören där Volkswagen satsat på bättre material, lyxigare detaljer och en högre kvalitetskänsla. Ungefär samma ”lyft” som vi ser hos nya generationen VW Passat.

I mitten på instrumentbrädan tronar en stor pekskärm som är på 12,9 tum (standard) eller 15,0 tum (tillval). Den större versionen är verkligen stor och sticker upp en hel del. Framför ratten sitter en 10,3 tum stor skärm som instrumenttavla.

I nederkant på pekskärmen finns numera ”fasta” skjutreglage som styr värmeinställningen. De är upplysta, vilket gör att man slipper fumla i mörkret. Den underliggande tekniken till infotainmentsystemet är Volkswagens modernaste, MIB4, där man utlovar snabbare respons och färre buggar.

Head up-Display, som visar den viktigaste informationen speglad i vindrutan, är tillval. Det finns även en röststyrning som återstår att testa, de brukar ju sällan vara speciellt bra.

Volkswagens hårt kritiserade reglage på ratten – som egentligen inte är några riktiga knappar – är borta. Istället har VW återvänt till gamla tiders fysiska knappar, lätta att förstå och enkla att manövrera med fingertopparna. Tack för det!

Alla versioner av Tiguan levereras med automatlåda. Utan behovet av växelspak så har VW haft friare händer att utforma mittkonsolen.

Aningen större bagageutrymme, jämfört med föregångaren.

Ingen Allspace

I Sverige ska Volkswagen Tiguan säljas i fyra utförande: Tiguan, Life, Elegance och R-Line. Båda de sistnämnda är ”toppmodellerna”, men med lite olika inriktning. Basversionen av Tiguan kommer inte till Sverige.

Det ryktas redan om en sportigare Tiguan R, sannolikt ganska lik Golf R med fyrhjulsdrift och 320 hk. Men där får vi inga uppgifter, ännu.

Några prisuppgifter för nya Tiguan får vi inte heller, i skrivande stund. Men eftersom leveranserna ska starta i början av nästa år så borde priserna dyka upp senare i höst.

”Men Tiguan Allspace då? Jag vill ha 7 sittplatser” undrar kanske någon. Någon Allspace blir det inte men Volkswagen har bekräftat att det blir en sjusitsig suv, däremot blir det en egen modell med namnet Tayron. Hittills har Tayron varit en unik modell för Kina.

Tiguan lanserades precis i rätt tid och är numera en storsäljare.

Storsäljaren

Försäljningsmässigt har Tiguan varit en succé för Volkswagen. Globalt har man sålt 7,6 miljoner exemplar och i Sverige har det registrerats 75.500 Tiguan.

Under de första 8 månaderna i år har det sålts 113.000 Tiguan i Europa, bara något färre än Golf. Det gör att Tiguan ligger på 8:e plats i tabellen. Volkswagens mest sålda bil i Europa är T-Roc, på 3:e plats.

För några år sedan var Golf den eviga 1:an på försäljningens topplista. Men numera är det suvmodellerna som dominerar i Europa och här ligger Volkswagen i topp i nästan alla segment.

Nya framstolar (tillval) erbjuder både massage och ventilation.


Liknande artiklar:

 

Premiär för helt nya Volkswagen Passat – större och lyxigare

Dystert årsrekord – dieseln kostar åter över 26 kr/l

Suvar tar över i Europa – en majoritet av alla nya bilar är en suv

Här är VW:s nya flaggskepp ID.7 med 700 km räckvidd

Passa på i höst - nu är privatleasing riktigt hett igen

Volkswagen uppdaterar ID.3 – nu med svenska priser

Volkswagen ID.4 är den vanligaste elbilen i Sverige